Data actualizării:
Data publicării:

Dumitru Nancu: A fost lansat un nou mecanism de garantare, în Rep. Moldova - garanția plafonată de portofoliu. Va fi lansat și-n România

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Dumitru Nancu, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre acțiunea pe care România a întreprins-o în Republica Moldova și care va avea loc și în țara noastră.

"Acţiunea din Moldova face parte din obiectivele Asociației Europene a Instituțiilor Financiare de Garantare și Creditare, acolo unde deţin funcţia de vicepreşedinte. La propunerea mea, în 2012, Moldova a aderat - a fost unul din statele membre care a aderat fără a mai îndeplini anumite criterii. Practic, a fost lansat un nou mecanism de garantare. Este vorba de garanţia plafonată de portofoliu, ceea ce şi noi, în România, urmează să lansăm în perioada următoare.

Relaţia noastră cu cei din Moldova, cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este foarte veche. În 2016, împreună cu un grup de experţi ai Fondului Naţional de Garantare m-am deplasat acolo şi au implementat programul "Prima Casă". Vreau să vă spun că au ajuns, deja, la 12.000 de locuințe luate prin acest program. Acum, am avut întâlniri bilaterale - începând cu premierul Moldovei, cu vicepremierul care răspunde de mediul de afaceri, cu reprezentantul Băncii Moldova pe Moldova şi Europa şi reprezentanții Comsiei Europene.

Data de 12 decembrie a fost propusă ca data de începere a negocierilor pe Moldova. Deja, UE a pregătit un pachet destul de rezonabil pentru IMM-urile din Moldova. Acolo, numărul IMM-urilor este în jur de 60.000, din care 25.000 sunt pe agricultură. Practic, nu pot fi finanţate, rămânând un număr de aproape 30.000 de IMM-uri. Pentru acestea, UE a pregătit deja un pachet de 50 de milioane de euro - destul de mare - pentru întărirea capacităţii şi dezvoltării acestor IMM-uri", a spus Dumitru Nancu.

Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel