România menține ajutoarele umanitare pentru Gaza, dar trage un semnal de alarmă. Luminița Odobescu vrea "evoluții rapide" în investigațiile privind UNRWA
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a reafirmat marți angajamentul României de a acorda asistență umanitară populației din Gaza, subliniind totuși necesitatea unor "evoluții rapide" în investigațiile privind UNRWA (Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat).

Declarația sa, făcută în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii Ligii Statelor Arabe și ai Organizației pentru Cooperare Islamică, reunește atât preocuparea față de situația tragică din Gaza, cât și dorința de a asigura eficiența ajutorului umanitar.

Ministrul Odobescu și-a exprimat regretul cu privire la lipsa unui progres pozitiv în regiune, menționând situația dificilă a civililor din Gaza, afectați grav de criza umanitară. Pentru a atenua situația, România va continua să acorde sprijin prin diverse canale, însă a subliniat importanța asigurării protecției umanitare și creării condițiilor necesare pentru un flux continuu de ajutoare.

Însă, declarația ministrului a fost marcată și de preocuparea privind gestionarea resurselor destinate asistenței umanitare. Ea a cerut "evoluții rapide" în investigațiile care vizează UNRWA, organizație acuzată de management defectuos și chiar de terorism de către Israel. Această solicitare evidențiază dorința României de a se asigura că ajutoarele ajung efectiv la cei care au nevoie și sunt utilizate transparent și responsabil.

Pe lângă asistența umanitară, agenda discuțiilor a cuprins și problema ostaticilor. România a cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor celor răpiți, exprimându-și aprecierea pentru eforturile de mediere depuse de Egipt și Qatar. Această poziție reflectă solidaritatea României cu cei aflați în suferință și dorința sa de a contribui la soluționarea conflictului.

Ministrul Odobescu a completat declarația reiterând necesitatea unor eforturi coordonate ale comunității internaționale pentru detensionarea situației și crearea unui cadru politic viabil care să conducă la implementarea soluției celor două state.

De asemenea, a exprimat apreciere pentru demersurile în acest sens ale unor state din regiune, subliniind importanța implicării tuturor actorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel