Data publicării:
România lui Iohannis vs. legea lui Năstase
Guvernul pregătește modificarea unei legi esențiale în Parlament. Calendarul propus este următorul: până la sfârșitul anului în curs se vor asuma opţiunile majore, în ianuarie-februarie 2018 va fi elaborat proiectul, în martie-mai vor avea loc dezbateri publice, iar în septembrie viitor va începe dezbaterea în Parlament.
Putem spune că guvernul și-a învățat lecția după scandalul OUG 13. Pentru adoptarea unei noi legi a Educației a prevăzut un termen de 17 luni, nu de 17 zile. Nu este rău, dar nici nu e ritmul programului de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile. Termenele propuse pentru modificări legislative în finanțe, economie, administrația publică sunt mult, mult mai strânse.
Nu este clară nici motivația schimbărilor. Ministrul Educației, Pavel Năstase, susținea astăzi că legea Funeriu, din 2011, "a rămas în urmă faţă de realităţile economico-sociale actuale, din anumite puncte de vedere". Din păcate, deși am fi dorit, nu am văzut prea multe schimbări în realitatea economico-socială în ultimii șase ani. Au mai crescut salariile și pensiile tăiate de șeful lui Funeriu, dar în rest...
Tot ministrul Năstase spunea că, din cele 365 de articole ale actualei legi, au fost modificate 152. Rezultă că au fost înnoite 41 de procente din ansamblul legii, fără a ține, totuși, pasul cu realitățile.
Între momentul "asumării opțiunilor majore" și cel al adoptării actului normativ, circa 7 procente din noua lege vor fi deja vechi și vor necesita amendamente, dacă se menține ritmul schimbărilor de până acum. Vorbim chiar de acele schimbări depășite deja de schimbările mult mai rapide ale realității, după cum apreciază dl. ministru.
Actuala majoritate parlamentară ar putea merge pe calea vechii majorități, adoptând noi și noi amendamente, până când modificările Legii ar trece de 100%, deci am avea o lege complet schimbată. De ce s-ar complica Guvernul cu o schimbare legislativă majoră?
E un demers riscant, dar are avantaje politice legate de calendar.
În 2018, scrie pe site-ul presidency.ro, ar urma să se desfășoare a treia etapă din calendarul proiectului prezidențial România educată. Acesta "implică publicarea viziunii și strategiei de țară și elaborarea unui mix de politici publice clare, a unui model de guvernanță pentru sectorul educație și cercetare și, în măsura în care este necesară, susținerea unei eventuale reașezări normative, care să le susțină".
Tradus în română, asta înseamnă că Iohannis vine cu o propunere de reformă în Educație, PSD cu o lege la cheie. În 2019, când va candida din nou, președintele nu mai are ce trece în bilanțul primului mandat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News