Data publicării:

România lui 2021: Trăim în lei la cursul euro, iar prețurile au explodat. SONDAJ-fulger, semnal pentru Cîțu: 94,8% dintre români îl CONTRAZIC

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Prețurile au crescut dramatic, dar premierul Florin Cîțu vede altceva: fericire și prosperitate.

Premierul spune că prețurile n-au crescut, că cum, că PSD, că PNL, că sărăcie, că de fapt și veniturile sunt mai mari și aia e, să ne mulțumim cu ce avem, că avem bine. Într-un interviu pentru Digi24, Florin Cîțu a spus că pe vremea PSD inflația era la 5%, acum e la 3% și de aia n-avem cum să avem prețuri mai mari. Deși avem. Pe de altă parte, afirmă că nu e nicio pagubă dacă ar fi așa, dacă ne uităm că au crescut și veniturile cu 11%. Deci o ducem bine. 

Vezi și: Prețurile au crescut, dar Cîțu spune că ”nu contează” și dă vina pe PSD: Asta îi sperie crunt!

Omul simplu, care nu știe noțiuni de finanțe, vede ce trăiește, nu e interesat de statistici și de explicații despre cât de rău e cu PSD. Românul nu are nevoie de un Florin Cîțu să-i spună ”ba trăiești bine”. Pandemia a sporit sărăcia. A lăsat în urmă afaceri închise, oameni care s-au reprofilat pe salarii mai mici, oameni fără locuri de muncă, salarii tăiate, români care au ales calea străinătății pentru un venit mai mare. Pentru că da, dacă în România salariul minim e 1340 de lei, în majoritatea țărilor europene, pe lună, un român câștigă cel puțin 1000 de euro, ceea ce înseamnă 4900 de lei. Premierul spune că, totuși, noi o ducem bine, că avem putere de cumpărare, că avem de unde, că iată, a crescut venitul mediu cu 11%.

SONDAJ DCNEWS: 94,8% spun că prețurile în România au crescut

Românii îl contrazic. DCNews a lansat un sondaj miercuri seară, la care au răspuns 12.008 persoane. 94,8% au răspuns că prețurile în România au crescut. 2,8% spun că au rămas la fel. Doar 2,4% spun că au scăzut. Niciodată un sondaj DCNews nu a avut un procent atât de ferm și tranșant. 

1. Sondaj pre... (sondaj-preturi-romani-citu_87172100.jpg)

Un român abia-și permite o vacanță pe an. Un străin plătește o vacanță cu salariul pe-o lună

O vacanță pe litoralul românesc costă cât un sejur în Grecia, cu transport inclus. O sticlă de apă în România costă cât în Grecia. O masă la restaurant în Grecia pentru două persoane costă fix cât o masă în Centrul Vechi din București. Dar un român nu-și permite în orice țară din UE cât își permite un alt salariat din Franța, Anglia, Germania sau chiar Grecia. De exemplu, un englez câștigă, în cel mai rău caz, aproximativ 1.200 de lire, adică peste 6800 de lei. Cu un salariu minim, un salariat din Anglia își permite să meargă în vacanță aproape oriunde în Europa. Cu un salariu minim din România, abia plătești benzina sau biletul de avion. Unde mai pui că trebuie să-ți rămână bani și pentru restul lunii, în care trebuie să trăiești cu prețurile din România. 

Trăim în lei, plătim la cursul euro

 

Economia României e influențată direct de contextul economic din UE, nu suntem izolați în Uniune și nu putem să gândim doar la nivel de strada pe care trăim. Suntem influențați de tot ce înseamnă export/import, de exemplu, care se face la cursul euro. În plus, prețul la combustibil, care a crescut cu 2 lei de anul trecut, influențează prețul de la raft al produselor, cum influențează și creșterea euro și a prețului energiei. Cumpărăm bunuri în România în LEI la cursul EURO, bunuri produse și vândute în România. Apropo de acest aspect, ne mirăm că Bulgaria va trece mai repede decât România la euro, când în Bulgaria, oriunde mergi în zonele turistice și nu numai, poți deja plăti în euro și primești bon pentru asta. 

*Știrea prezintă o opinie*

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel