România, lovită de un nou ciclon mediteranean. Elena Mateescu spune ce ne așteaptă până la sfârșitul lunii: "În fiecare zi"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
România, lovită de un nou ciclon mediteranean. Elena Mateescu spune ce ne așteaptă până la sfârșitul lunii: "În fiecare zi" / Foto: Pixabay
România, lovită de un nou ciclon mediteranean. Elena Mateescu spune ce ne așteaptă până la sfârșitul lunii: "În fiecare zi" / Foto: Pixabay
România va fi lovită de un ciclon mediteranean. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare.

Un nou ciclon mediteranean va ajunge în România, iar în acest context, Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în zilele ce urmează. Se pare că ne-am putea confrunta cu fenomene meteo extreme în fiecare zi până la sfârșitul acestei luni. În plus, "trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene și în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi", a explicat Elena Mateescu.

"Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitații bogate în țara noastră, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitații a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii și până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reșița. Numai astăzi au fost 51 de litri pe metru pătrat într-o oră, în condițiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene și în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi", a explicat Elena Mateescu la România TV. 

VEZI ȘI: ANM. Cod portocaliu de furtună şi averse în 4 judeţe, marţi; Cod galben de vreme instabilă, în zone din 10 judeţe

Elena Mateescu: Discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme

Astfel, furtunile tipice sezonului cald ar putea apărea în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni, spune Elena Mateescu, care avertizează că vremea va fi în continuare una instabilă, cu precipitații însemnate cantitativ.

"Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m²", a mai explicat Elena Mateescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel