Data publicării:

România, la prima participare DIAEURO, o competiţie de minifotbal pentru persoanele cu diabet

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Asociaţia Croată pentru Diabet a organizat, în perioada 26-31 august, a doua ediţie a DIAEURO, o competiţie internaţională de minifotbal, dedicată persoanelor cu diabet, care nu fac sport de performanţă. Echipa României, formată din tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, a fost anul acesta la prima participare.

Proiectul se dorește să sporească atenţia acordată activităţii fizice, unul dintre cei mai importanţi factori de control şi management ai diabetului, şi evidenţierea faptului că persoanele cu diabet pot avea un stil de viaţă activ, la fel ca orice persoană sănătoasă, devenind astfel un adevărat exemplu demn de urmat.

Cine au fost și pe ce loc s-au clasat reprezentanții României

Competiţia s-a desfăşurat în oraşul Zadar, din Croaţia, şi a reunit 12 echipe naţionale formate din persoane adulte cu diabet, din diferite ţări europene. Printre statele participante s-a numărat şi ţara noastră, alături de Ucraina, Belgia, Polonia, Italia, Slovacia, Portugalia, Serbia, Uzbekistan, Ungaria şi Croaţia. Fiecare echipă naţională a fost însoţită de un medic diabetolog şi de un antrenor.

Echipa României, Dia-România, înfiinţată în luna martie a acestui an, a fost compusă din şapte tineri cu diabet insulino-dependent: Rafael Ratmayer (capitan) şi Chivu Florin, din Timişoara, Paul Berendi din Cluj-Napoca, Sorin Toma din Bucureşti, Danci Ciprian din judeţul Maramureş, Şerban Mircea, din Reghin şi Muntean Adrian din Braşov. Aceştia au fost însoţiţi de Sorin Mocan, în calitate de antrenor şi de Daniel Cosma, în calitate de medic al echipei.

 Echipa Dia-România şi-a disputat şansele pe 27 august, într-un meci cu echipa Bulgariei, pe care a învins-o, calificându-se astfel în semifinalele DIAEURO. Aici s-a confruntat cu Slovacia şi Croaţia, finalistele ediţiei din 2012. Anul acesta, competiţia a fost câştigată de Ungaria, locurile doi şi trei fiind ocupate de Portugalia şi Croaţia. Dia-Romania s-a clasat pe locul 6, după numărul de goluri marcate.

 „Ne bucură rezultatele obţinute de echipa Dia-România, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată când ţara noastră participă la o astfel de competiţie. Sperăm ca pe viitor să inspirăm şi să motivăm cât mai multe persoane cu diabet să facă mişcare pentru un stil de viaţă echilibrat.”, a declarat Maria Meszaros, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România

 Pe lângă această competiţie de minifotbal, evenimentul a mai inclus şi diferite workshop-uri educaţionale, desfăşurate sub supravegherea unui medic diabetolog. În cadrul acestor activităţi, reprezentanţii fiecărei ţări au prezentat modelele de îngrijire a sănătăţii, specifice ţărilor din care provin, şi au putut împărtăşi experienţele lor de viaţă, punând accentul pe rolul important al unei diete echilibrate şi al activităţii fizice, în menţinerea diabetului sub control.

 Ce este diabetul zaharat

 Diabetul zaharat este o problemă de sănătate serioasă, nu numai datorită numărului mare de pacienţi, dar şi datorită frecvenţei sale extrem de ridicată. Diabetul zaharat este o boală cronică ce survine atunci când pancreasul, sau parte din acesta, încetează să mai producă insulină – un hormon care permite celulelor corpului să asimileze nutrienţii (glucoza) din sânge, sau atunci când insulina produsă nu este eficientă în organism. În acest caz, celulele nu primesc nutrienţii esenţiali pentru supravieţuire. Problema în producerea insulinei, efectul său, sau ambele, cauzează niveluri ridicate de zahăr în sânge (hiperglicemie). Pe termen lung, nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează ţesuturile şi organele, cauzând complicaţii severe care pot conduce la handicap sau moarte prematură. Diabetul este o boală cronică incurabilă care necesită monitorizare şi supraveghere atentă. Fără un bun management şi o reglare a nivelurilor de zahăr din sânge, pot apărea complicaţii şi probleme în diferite ţesuturi şi organe: complicaţii cardiovasculare, nefropatie diabetică (boală a rinichilor), neuropatie diabetică (boală a sistemului nervos) şi retinopatie diabetică (boală a ochilor). Diabetul este numit şi „ucigaşul tăcut”.

 Diabetul zaharat afectează pe glob în jur de 366 de milioane de oameni. În România, în jur de 700 000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, din care 10% sunt sub tratament cu insulină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel