România, la coada inovației în UE. Rectorul Lucian Georgescu: Când avem idei deștepte, trebuie să le protejăm. În SUA, îți dă brevetul de azi pe mâine. La noi, în 3-4 ani
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, a vobit la DC News despre gradul de inovație în România.

România are cele mai slabe punctaje din Uniunea Europeană în materie de inovație și, deși majoritatea statelor membre au realizat progrese notabile, țara noastră a avut una dintre cele mai slabe evoluții în acest domeniu. 

Pe acest subiect Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos Galați, a ținut să precizeze una dintre principalele cauze care a dus la poziționarea rușinoasă a României în clasamentul european al gradului de inovație este birocrația. În acest sens, el a menționat timpii lungi de așteptare pentru emiterea brevetului de invenție.

”Când avem idei deștepte trebuie să le protejăm. Din nefericire, noi nu facem chestia asta la nivel de România, deși idei deștepte sunt foarte multe. Eu nu spun că românii sunt mai deștepți decât ceilalți, dar nu sunt mai proști. Nivelul de inovare pe România e foarte bun, numai că procedurile astea lente, birocratice sunt mai lungi decât în alte părți. La americani, pe propria răspundere, te duci azi și mâine obții brevetul. În România obținerea unui brevet durează între 3 și 4 ani, însă din momentul în care ai înregistrat ideea apare o porțiune de protecție. La americani însă e simplu. Se face o declarație pe propria răspundere, se plătește o taxă modică”, a declarat Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos Galați.

Citește și:

Doliu la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Fostul rector, prof. univ. dr. ing Iulian Bîrsan, a murit

În ziua de 27 August 2022, a încetat din viață domnul Prof. univ. dr. ing. DHC Iulian Gabriel BÎRSAN, Rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați în perioada 2012-2020. Domnul Prof. univ. dr. ing. DHC Iulian Gabriel BÎRSAN s-a născut în orașul Târgu Bujor, județul Galați, în data de 29.10.1956.

A absolvit, în anul 1981, Universitatea Politehnica din București, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini, și a început cariera profesională, ca inginer stagiar, la Șantierul Naval Giurgiu, continuând să profeseze ca inginer la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii din Galați, în perioada 1981-1983. În anul 1984, ocupă postul de asistent la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Mecanică, iar în anul 1995 obţine titlul de doctor în domeniul fundamental Ştiinţe Inginereşti, domeniul de doctorat Inginerie Mecanică.

Profesor și cercetător de înaltă ţinută, înzestrat cu abilități manageriale deosebite, domnul Prof. univ. dr. ing. DHC Iulian Gabriel BÎRSAN a fost un bun strateg care, în calitate de Rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a dezvoltat și a diversificat oferta educațională instituțională, promovând învățământul românesc peste hotare. A contribuit la înființarea extensiunii de la Cahul a Universității „Dunărea de Jos” și a filialei de la Enna (Sicilia, Italia), cu studii de medicină în limba română. A fost Rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați (2012-2020), Prorector cu strategiile universitare și dezvoltarea relațiilor transfrontaliere cu Republica Moldova și Ucraina (2007 – 2012) şi Decan al Facultăţii Transfrontalieră de Științe Umaniste Economice și Inginerești (1999 – 2007).

Este unul dintre profesorii remarcabili ai universității gălățene, cu impresionante rezultate în activitatea didactică și de cercetare științifică, având preocupări în domeniul dinamicii cuplajelor elastice, echipamentelor pentru industria alimentară și comportarea mecanică a materialelor/compozitelor polimerice. În calitate de conducător de doctorat, din anul 2005, și-a canalizat expertiza și competențele pentru a construi și consolida echipe puternice de cercetători în domeniul Inginerie Mecanică din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. A publicat peste 150 de articole în reviste științifice de mare impact în lumea științifică, peste 15 de cărți și monografii în edituri prestigioase și este autor principal sau coautor în 7 brevete de invenție.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel