Data actualizării:
Data publicării:

România, jucător esențial în relațiile UE-Rusia

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp

România ar putea fi un jucător major în relațiile energetice Europa-Rusia. Deschiderea Bucureștiului și parteneriatul chinezo-kazah ar putea reduce dependența Europei de importurile de energie și reseta relațiile României cu investitorii străini. 

Constanța este bine plasată pentru a profita de noul Drum al Mătăsii, care ar putea aduce investiții de miliarde de dolari în România, după cum scrie directorul EU-Romania Business Society, James Wilson, pentru fDi Magazine, preluat de adevarul.ro.

El subiliniază că noul Guvern de la București ar trebui să fie interesat de proiect. Valoarea investițiilor străine directe a scăzut în România din 2010 în 2015 de la 10,93 miliarde la 3,62 de miliarde de dolari. James Wilson este de părere că una dintre cauzele acestei scăderi este tratamentul nepotrivit aplicat investitorilor străini în România. România a pierdut trei procese majore în 2016 la Curtea de Arbitraj de la Paris, în special cu E.ON şi ENEL.

Printre companiile care întâmpină dificultăți în România este şi KazMunayGas (KMG), în ciuda investițiilor masive, mai ales după asocierea cu CEFC (China Energy Company Limited).

CEFC și KMG și-au propus să creeze un nod energetic la Marea Neagră. Ele mizează pe deblocarea unui fond în valoare de un miliard de dolari, care s-ar putea tripla. Cele două companii vor chiar să deschidă o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia, să extidă reţeaua de benzinării Rompetrol cu 200 de staţii noi şi să dubleze capacitatea lor de rafinare în România la 10 milioane de tone pe an. 

[citeste si]

Parteneriatul este tocmai bun în condițiile în care UE încearcă să reducă dependența de importurile de energie din Rusia și este important pentru securitatea energetică a Europei. 

Activele KMG International, inclusiv Rafinăria Petromidia, sunt sub sechestru. Investigația vine după ce Guvernul a semnat cu KMG Memorandumul Rompetrol, prin care se obligă să ofere 200 de milioane de dolari pentru un pachet de 26% din acţiunile Petromidia şi să realizeze un fond mixt de investiţii în energie, împreună cu statul. Acesta urma să investească un miliard de dolari în proiecte, principalele fiind o centrală pe gaze pe platforma de la Petromidia şi construirea unei serii de benzinării. Aceste proiecte întârzie din cauza investigațiilor. 

KMG este compania națională de petrol și gaze a Kazahstanului. În 2016, a intrat în topul Global Fortune 500, pe poziţia 229.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel