Data actualizării:
Data publicării:

România îndeplinește toate criteriile pentru Visa Waiver. Anunțul zilei din partea ambasadorului Muraru / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA.

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a anunțat, marți, într-un videoclip postat pe Facebook, că România îndeplinește în mod oficial toate condițiile tehnice pentru aderarea la programul Visa Waiver. Diplomatul a precizat, totuși, că se așteaptă o confirmare din partea SUA privitoare la acest lucru.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută“, a transmis Muraru, într-un mesaj video difuzat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.

Potrivit ambasadorului, rata de respingere a coborât sub 3%.

„Așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că România a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere. Primii români vor putea călători fără vize în prima parte a anului viitor,” a adăugat el, anticipând și creșterea numărului de zboruri directe România-SUA“, a spus diplomatul.

El a mai subliniat că acest statut nu reprezintă doar un privilegiu simbolic, ci aduce beneficii reale pentru România:

- creșterea comerțului și a investițiilor

- consolidarea relațiilor economice

- intensificarea legăturilor dintre cele două țări. 

„A călători mai ușor în America va însemna construirea mai multor punți. Generație după generație, prietenia noastră poate fi desăvârșită” a mai spus ambasadorul.

Anterior, în urmă cu câteva săptămâni, Ambasada României în Statele Unite precizase că țara noastră este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite. În plus, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a avut o convorbire telefonică cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, ambele părți angajându-se la eforturi pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel