Data publicării:

Judecătorii care greșesc, somați să achite despăgubirile de la CEDO

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
ciocan
ciocan

România se află în topul țărilor cu cele mai multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din  cauza deciziilor magistraților români, care au fost declarate ilegale de forumul european. Ce sume au fost recuperate de  stat de la cei care au emis deciziile de condamnare a cetățenilor români este greu de aflat. În acest sens, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis o solicitare Ministerului Finanțelor pentru a informa opinia publică dspre situația in regres formulate împotriva magistraților din a căror culpă România a fost condamnată la CEDO.

Statul român este condamnat pe bandă rulantă la CEDO din cauza hotărârilor pronunțate de magistrați. Potrivit  unui comunicat al Curții, din totalul de 155.500 de cereri aflate pe rolul Curții de la Strasbourg la finalul anului 2011, 12.950 erau îndreptate împotriva României, adică aproximativ 8,3%.

Legea 303/2004 prevede că statul este obligat să plătească, prin Ministrul Finanțelor Publice, suma de bani acordată justițiabilului de către instanță europeană. Ulterior, în vederea recuperării prejudiciului, statul, prin Ministerul Finanțelor poate să îndrepte o acțiune in regres împotriva magistratului sau funcționarului din a cărui culpă s-a pierdut procesul.

Potrivit FACIAS, în acest timp, peste 70% dintre aceste procese pierdute de către România sunt din culpa magistraților, petenții reclamând greșeli flagrante făcute de către aceștia în sala de judecată.

Ca un exemplu, România a plătit 43 de milioane de euro numai în perioada 2000-2009, ca despăgubiri fixate de hotărârile pronunţate împotriva sa de CEDO în cauze de încălcare a drepturilor de proprietate.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel