Data publicării:

România, în top la scăderea exporturilor în Europa. Mircea Coşea, semnal de alarmă: Bombă cu efect întârziat!

Autor: Florin Răvdan
WhatsApp

Profesorul Mircea Coşea a tras un semnal de alarmă cu privire la scăerea exporturilor României. Acesta a afirmat, în exclusivitate pentru DC NEWS, că fenomenul reprezintă, de fapt, o bombă cu efect întârziat. 

România este pe locul trei în UE în clasamentul statelor cu cele mai mari scăderi ale valorii exporturilor de bunuri în primele şase luni, conform datelor Eurostat. În primele şase luni din an, România a exportat bunuri de 28,4 miliarde de euro, în scădere cu 18% faţă de perioada similară din 2019.

Cele mai mari scăderi ale exporturilor de bunuri au fost în Luxemburg (-29% în primul semestru din 2020 faţă de primele şase luni din 2019) şi în Franţa (-21%), urmate de România (-18%). La polul opus, cu cele mai mici scăderi din UE în ceea ce priveşte valoarea exporturilor în primele şase luni, se află Danemarca (-4%), Irlanda (-5%) şi Olanda (-9%), scrie în raportul Eurostat, citat de digi24.ro

"Este foarte grav, pentru că e o situaţie pe care eu o semnalez de mult timp ca fiind cea mai importantă deficienţă a economiei României pe termen mediu şi lung, anume debalansarea dramatică a deficitului comercial. Avem un deficit comercial mare, ceea ce înseamnă că exportăm puţin şi importăm mult. Faptul că s-au redus exporturile în această perioadă nu e de mirare, pentru că noi suntem o economie de subcontractare, adică primim comenzi. Ori în această perioadă marile companii din Occident nu ne-au lansat comenzi şi a apărut un pericol imens pentru România, acela al reorientării industriei auto din Europa occidentală spre automobile hibrid şi electrice. Noi suntem furnizori de piese şi subansamble pentru automobile cu benzină şi diesel. Vom pierde şi mai multe comenzi, pentru că nu suntem furnizori pentru industria automobilului electric. Aici va câştiga Serbia, unde se vor produce bateriile pentru astfel de vehicule. 

Am avut o recoltă agricolă proastă. Noi suntem mari exportatori de producţie agricolă primară, cum ar fi cereale boabe şi legume, fructe vrac. Ei, cerealele boabe pe care le exportăm în nordul Africii mai ales şi-au redus cantitatea anul acesta. Încet încet, economia România îşi pierde importanţa, pentru că are o structură învechită, manufacturieră, incapabilă să prelucreze în ţară materia primă. Pandemia a permis în ţările occidentale accelerarea la nivelul patru al producţiei industriale. Prin comparaţie, noi încă suntem la nivelul doi şi trei. Ni se va reduce în continuare piaţa pentru export. Ar trebui să ne valorificăm producţia internă pe anumite segmente. Industria IT, cea agroalimentară şi, aş spune eu, pe o nişă care se dezvoltă foarte mult, aceea a medicamentelor, ar trebui stimulate.", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

"Bombă cu efect întârziat"

 

"În momentul de faţă, această situaţie pe care o semnalează Eurostat este o bombă cu efect întârziat şi cu efect extraordinar pentru ce se întâmplă în România. Indiferent cum va merge economia României, indiferent dacă Guvernul va putea să meargă într-o direcţie de relansare, creşterea pe care o vom avea nu va rămâne în ţară. Efectele creşterii vor trece în posesia altei ţări. Pentru că noi având un un import foarte mare, transferăm rezultatele economiei în alte ţări.", a mai spus specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel