România, în Schengen. Cătălin Predoiu: ”Austria nu e o țară care să fie presată, e o țară care poate să fie convinsă, cu argumente”. Culisele răzgândirii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul unui interviu cu Bogdan Chirieac la DC News și DC News TV, a explicat cum a reușit să modifice punctul de vedere al Austriei și pe ce fronturi s-a lucrat pentru acest rezultat.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a fost în studiourile DC News și DC News TV -  live pe Facebook și Youtube. Ministrul de Interne al României a explicat în cadrul interviului cu Bogdan Chirieac cum a reușit să modifice punctul de vedere al Austriei și pe ce fronturi s-a lucrat pentru acest rezultat.

Fronturile pe care s-a lucrat

"Au fost mai multe fronturi pe care s-a lucrat. O să o iau în ordine ierarhică, spunând de la început că fiecare acțiune pe fiecare front a avut importanța ei, deoarece nu se poate reuși doar printr-o singură acțiune de tip individual sau ‘comando diplomatic’. A fost un front concertat. A fost președintele pe linia sa, primul ministru pe linia sa, ministrul de externe pe linia sa, ministrul de interne pe linia sa și fiecare în dreptul lui a făcut ce era de făcut, comunicând exact când a trebuit, armonizând acțiunile în ultima perioadă. (...) Aceste comunicări au fost zilnic, uneori de la oră la oră, între președinte, premier, cei doi miniștrii, s-a lucrat la foc continuu. Fiecare a știut ce face celălalt. Nimic nu s-a făcut la întâmplare, nici măcar un telefon nu s-a dat fără a se verifica dacă nu cumva s-a mai dat de cineva, dacă trebuie acolo sau în altă parte, dacă trebuie în acel moment sau mai târziu și așa s-a reușit", a afirmat Cătălin Predoiu.

”Încă din octombrie am avut semnale că putem convinge pentru că Austria nu e o țară care să fie presată, e o țară care poate să fie convinsă, cu argumente. Aceste argumente încep să producă reflecții, ce ar fi dacă, ce s-ar întâmpla dacă, care ar fi impactul asupra noastră. Fiecare țară își face propriile socoteli și eu cred că nu peste mult timp va veni ziua în care România să-și facă și ea propriile socoteli, când, în calitate de membru deplin al Schengen, cu toate frontierele în Schengen, își va pune problema să ia o decizie politică, dacă să voteze pentru sau contra intrării unui nou membru în clubul Schengen. Atunci vom analiza din perspectiva intereselor de securitate internă, nu numai din perspectiva intereselor europene” a afirmat ministrul de Interne. 

Primele schimbări de atitudine ale Austriei

"Primul declic a fost să schimbăm modul de a discuta. Adică prima propunere pe care am făcut-o să fie acceptată de partea austriacă, acceptată în august, a fost să ne concentrăm pe ceea ce ne poate conduce la un rezultat, nu pe ceea ce ne împiedică. Nu trebuie să ne concentrăm pe faptul că eu îndeplinesc condițiile tehnice, în mod normal, moral, legitim ar fi să intru în Schengen, iar Austria motivează cu probleme de migrație, probleme de cadru legislativ european, pentru că astfel intrăm într-un cerc din care nu mai ieșim. Am propus părții austriece să evaluăm ce obiecții are la modul concret. Primul lucru pe care l-am dat de o parte a fost ideea că România încă mai are probleme cu migrația ilegală. Acesta a fost meritul colegilor care au lucrat și încă lucrează în teren, faptul că fac o protecție bună a frontierei și că cifrele pe migrație a României au scăzut foarte mult față de anul precedent. Mai este și argumentul că principalul flux migratoriu nu trece prin România, nici măcar prin Balcani. Principalul flux migratoriu către Europa este Mediterana Centrală. De acolo pleacă, din Sahel, sub Sahara, Nordul Africii, Mediterana și frontiera de sud Franța, Italia, în principal. Asta face ca presiunea pe noi să fie mai mică, dar nu scade cu nimic meritele noastre", a susținut Cătălin Predoiu.

"Al doilea lucru pe care l-am reușit din prima ședință a fost să invit partea austriacă să nu mai repete în continuu poziția de respingere a extinderii spațiului Schengen. (...) Hai să ne concentrăm pe interesele comune economice ale ambelor țări, investitorii se simt altfel, atât ai dumneavoastră, cât și cei români. Ministrul Karner, căruia îi mulțumesc pentru acest dialog și care a avut un rol foarte mare în aceste discuții a dat un răspuns pozitiv", a spus ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu.

VEZI MAI MULTE AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel