Data publicării:
România, în contextul UE – SUA. Ce spune Negrescu
România are o poziţionare echilibrată cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
"Practic suntem un promotor al unor relaţii strânse între cele două forţe", a declarat Victor Negrescu, la dezbaterea "Relaţia Transatlantică. 20 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA", organizată de Institutul European din Romania.
Acesta a precizat că România poate juca un rol de mediator. "Putem fi un mediator activ între cele două părţi, venind cu viziunea noastră, venind cu contribuţia noastră şi folosind practic situaţia noastră geostrategică pentru a propune măsuri concrete, obiective concrete, care ne pot uni, în contextul în care alţii vor să ne distanţeze", a spus Negrescu.
În ceea ce priveşte preşedinţia României la Consiliul UE, Negrescu a spus că în următoarele săptămâni va fi lansat "un forum de consultare publică' la nivelul MAE. La rândul său, Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic, a spus că relaţia de parteneriat România-SUA poate fi văzută în 'toată complexitatea ei'. 'O vedem în context strategic (...), în context economic, (...) în planul cooperării universitar şi o vedem şi în alte planuri (...) - cooperarea pe bază de antiterorism, de intelligence', a precizat Dan Petre.
Iulian Chifu, preşedinte al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, a spus că parteneriatul strategic cu SUA 'rămâne pilonul numărul 1 din eşafodajul de politică externă al României'. 'De ce nu ar fi relaţia transatlantică prioritatea României pentru semestrul I 2019, cu tot ceea ce înseamnă construcţia, relansarea, reaşezarea şi îmbogăţirea acestei relaţii, de data aceasta pe variantă europeană, odată ce miezul relaţiei România-Statele Unite este bine creionat?', a spus Chifu.
Ministrul Negrescu a precizat că autorităţile române privesc ieşirea Marii Britanii din UE 'cu foarte mare atenţie şi prudenţă'.
[citeste si]
La rândul său, Radu Magdin, CEO al Smartlink Communications, a propus o viziune 'axată pe interes'. 'Important este să nu devenim un fel de pendul care se duce de la o extremă la alta. Tentaţia la o parte din clasa politică este să înţeleagă în momentul de faţă că mergem dintr-o zonă în care am fost prea ascultători la o zonă în care putem să dăm cu pumnul în masă (...) Rolul nostru este să fim prezenţi în dezbaterea de idei din Europa şi, de asemenea, în relaţia transatlantică', a spus Magdin. În opinia sa, trebuie văzut 'cu ce poate fi România cu adevărat de interes'. 'Avem această bucurie canină, aş putea spune, faptul că am fost menţionaţi de cinci ori în discursul domnului Juncker (...) Da, România este super, întrebarea este în ce măsură putem capitaliza pe baza acestei superiorităţi', a spus Magdin.
Ministrul Negrescu a spus că autorităţile române ştiau că preşedintele Comisiei Europene va face referiri la România. 'Ştiam că, într-adevăr, vor urma o serie de referinţe pozitive din partea preşedintelui Juncker (...) Nu a fost întâmplătoare inclusiv menţionare unui summit în România, inclusiv locaţia nu a fost întâmplătoare. Noi aveam deja evaluate locaţiile din Sibiu şi suntem într-un proces, într-adevăr, foarte avansat de organizare a acestui eveniment la Sibiu şi a celorlalte evenimente în ţară. De aici poziţia noastră deschisă cu privire la acest discurs', a mai afirmat Negrescu, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News