România, împărțită între vijelii și caniculă. ANM, avertizare generală. Prognoza meteo specială pentru București
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Colaj foto: Pixabay
Colaj foto: Pixabay
ANM a emis o avertizare generală, dar și prognoza meteo specială pentru București.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod Galben în care anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată, începând cu ora 12:00 până la ora 23:00.

Astfel, ANM precizează că în intervalul menționat, în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Foto: Captură ANM

Cod Portocaliu de caniculă

Totodată, astăzi este în vigoare un Cod Portocaliu de caniculă. Zonele afectate sunt: în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în Municipiul București.

ANM precizează că în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În plus, tot astăzi, este în vigoare și un Cod Galben de caniculă În Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Foto: Captură ANM

Cod Galben și mâine, 20 iulie: Val de căldură persistent și disconfort termic ridicat

Totodată, ANM anunță și faptul că mâine, 20 iulie, va fi un vigoare un Cod Galben care anunță un val de căldură persistent și disconfort termic ridicat. Meteorologii precizează că În Banat, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, precum și în Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În plus, mâine este în vigoare și un Cod Portocaliu de caniculă, zonele afectate fiind: în județele Dolj, Olt și Teleorman

În județele Dolj, Olt și Teleorman valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele  temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Foto: Captură ANM

Prognoza meteo specială pentru București

În plus, ANM, a emis și o prognoză meteo specială pentru București.

Prognoza pentru intervalul 19.07.2024 ORA 09:00 - 20.07.2024 ORA 10:00

Valul de căldură va diminua ușor, va continua să fie caniculă, disconfort termic accentuat și un indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 37...38 de grade, iar cea minimă de 22...24 de grade, caracterizând o noapte tropicală. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse.

Prognoza pentru intervalul 20.07.2024 ORA 09:00 - 21.07.2024 ORA 10:00

Valul de căldură va continua să diminueze, dar încă va fi caniculă, disconfort termic ridicat și un indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar cea minimă de 22...24 de grade, caracterizând o noapte tropicală. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a nopții când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel