Data publicării:

România, iarnă. DECIZA Guvernului, premieră în ultimii ani

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că pentru prima dată în ultimii ani, programul de iarnă va fi aprobat de Guvern în luna septembrie şi a adăugat că autorităţile sunt pregătite pentru sezonul rece. 

"Am avut săptămâna trecută, miercuri, o şedinţă de comandament de iarnă, cu toate că nu suntem în iarnă, un comandament de iarnă pregătitor, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că săptămâna care vine, în şedinţa de Guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie în ultimii ani de zile, programul de iarnă", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Toma Petcu, scrie Agerpres.

El a menţionat că s-a mers în acest program de iarnă pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut, când a fost, după cum a spus Petcu, o realitate "destul de cruntă" din punct de vedere al condiţiilor meteo. 

"Am accentuat acest scenariu şi l-am făcut mai negativ. În funcţie de acest scenariu, am pregătit, spunem noi, toţi producătorii de energie electrică, toţi producătorii de gaze, transportatorii de energie electrică şi de gaze, furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru această perioadă. Vreau să spun că suntem pregătiţi pentru această iarnă cu toate capacităţile să funcţionăm atât pe cărbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian, atunci când este cazul. Avem capacitatea să ne producem şi să ne asigurăm energia electrică. Din punct de vedere al înmagazinării pe gaze, absolut toate condiţiile şi toate cantităţile impuse de către ANRE către operatorii privaţi sau ROMGAZ, care nu este privat, au fost îndeplinite şi chiar depăşite de aceşti operatori", a susţinut ministrul Energiei. 

Toma Petcu a precizat că au fost "ceva emoţii" pe zona de înmagazinare a gazelor, dar, în urma discuţiilor, "uşor, uşor, lucrurile au intrat în normalitate şi acolo". 

Întrebat dacă vor fi creşteri ale preţurilor, ministrul a amintit că, pe zona de gaze, consumul casnic către populaţie este reglementat până în 2021. "Deci, consumatorul casnic, însemnând populaţia, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice este reglementat şi protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileţ, am înţeles că nu vor fi majorări substanţiale", a explicat Petcu. 

În ceea ce priveşte energia electrică, "pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an şi trecem la o liberalizare totală a preţului energiei electrice, singura reglementare şi singurul reglaj pe care pot să-l mai facă cei de la ANRE este la sfârşitul acestui an", a menţionat ministrul. 

Toma Petcu a adăugat că se estimează o creştere foarte uşoară, dar care nu poate fi pronunţată încă în cifre. "E o estimare de o creştere foarte mică", a susţinut ministrul Energiei. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel