România, fără apărare în faţa Rusiei. Strategia NATO, desfiinţată de o analiză americană
O analiză recentă a Center for European Policy Analysis, un think-tank independent cu sediul la Washington, arată că SUA ar trebui să înlesnească şi subvenţioneze exporturile de armament ofensiv avansat către state NATO din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.
Strategii Jakub J. Grygiel şi A. Wess Mitchell critică NATO pentru că-şi concentrează activităţile militare în centrul teritoriului european, adica în state vest-europene. Analiya CEPA avertizează că strategia NATO de tip "defense-in-depth" era valabilă în timpul războiului rece, contra Uniunii Sovietice, dar este ineficientă în faţa unor eventuale agresiuni ale Federaţiei Ruse. Strategii subliniază că Rusia anexează teritorii cu ajutorul unor trupe neoficiale şi neasumate, cum sunt omuleţii verzi din Ucraina.
"Defense-in-depth funcţioneaza dacă inamicul vrea sa cucerească întregul stat, dar nu şi dacă obiectivul inamicului este o ajustare teritorială limitată. Pentru statele vulnerabile din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia, Estonia sau România, lecţia a fost limpede: dacă sunteţi atacaţi, nu vă puteţi baza pe faptul că întăririle trimise de Occident vor ajunge la voi la timp pentru a anula orice fait accompli (fapt implinit - n.r.) teritorial încercat de ruşi", atrage atentia analiza CEPA.
În plus, mai arată că strategia actuală a NATO, de apărare în profunzime, sacrifică toate statele aliate estice.
"Securitate Vestului se bazează pe o încredere nejustificată în defense-in-depth, care - prin sacrificarea aliaţilor estici, pentru a trage de timp ca să-şi consolideze acordul politic unitar şi să-ţi regrupeze forţele militare - nu este potrivită pentru vremurile acestea", atrag atenţia strategii de la Washington, care spun că soluţia imediată pentru România este să se apere eficient, ca răspuns imediat la un eventual atac rus. În partea estică a Europei, în prezent, doar Polonia este capabilă să se apere singură şi să reziste în faţa unui atac al Rusiei.
Analiştii americani susţin că NATO trebuie să aplice o strategie numită "preclusive defense" - o apărare de excludere, care presupune subvenţionarea exporturilor de armament către statele est-europene, o măsură considerată tabu. Cei doi analişti consideră că ar fi o sinucidere ca state ca Polonia, România sau Ţările Baltice să atace primele Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News