Data publicării:
România, "EXPORTATOR" de subvenţie în Rusia şi Turcia. Fenomen de coșmar în agricultură
Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, atrage atenţia asupra unui fenomen negativ des întâlnit în agricultura din România.
Emil Dumitru a subliniat faptul că, din păcate, o mare parte din producţia agricolă subvenţionată în ţara noastră merge sub formă brută la export, în loc să fie procesată în România şi folosită în zootehnie.
"Îmi susţin întru totul poziţia cum că România, prin export de cereale neprocesate exportă subvenţie, practic nu creăm locuri de muncă în agricultura României şi cred că ar trebui să ne preocupe pe toţi studiul pe care Comisia Europeană l-a făcut în 2015 cu privire la fenomenul de acaparare a terenurilor agricole în România. (...) Va trebui să găsim soluţii pentru fermieri, să nu le mai vindem iluzii şi cred că aşa putem construi.
Vă dau încă un exemplu: România acordă sprijin cuplat la cultura de soia nemodificată genetic undeva la 220 de euro pe hectar. Ce să vedem? Din totalul cantităţii de soia pe care o producem, 161.000 de tone de soia nemodificată genetic, cu proteină foarte bună pentru sectorul zootehnic, pleacă în Rusia şi Turcia. Noi plătim sprijin şi exportăm boabele de soia neprocesate. Va trebui să avem curajul să luăm măsuri", a declarat Emil Dumitru în cadrul dezbaterii "Agricultura României, potențial imens, cum îl valorificăm?", organizată de către DCMedia Group.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News