România digitală, cu toaleta în fundul curţii. Statistică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Aproape trei sferturi din totalul gospodăriilor din România, 72,4%, au acces la reţeaua de internet de acasă, în creştere cu 3,8 puncte procentuale faţă de anul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Conform INS, în anul 2018, aproape trei sferturi dintre gospodăriile din România (72,4%) au acces la reţeaua de internet de acasă, 62,9% dintre acestea fiind localizate în mediul urban. În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (65,1%) şi Sud-Est (65,2%). 

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 82,1% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (57,3%) şi de conexiunile narrowband (12,5%). Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 78,8%, din care 89,7% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenţi, 75,5% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creştere cu 2,2 puncte procentuale faţă de anul anterior (75,5% faţă de 73,3%). 

Codaşi în privinţa racordării la canalizare

Dacă la conexiunea la internet stăm bine, iar viteza internetului este una dintre cele mai bune din lume, nu stăm la fel când vine vorba despre utilităţi de bază, cum ar fi canalizarea. Potrivit unui alt comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2017, lungimea simplă a rețelei de distribuție a apei potabile a fost de 82090,4 km, cu doar 3,0% mai mare față de anul 2016.

Lungimea simplă a conductelor de canalizare a fost de 36344,5 km, cu doar 5,8% mai mare față de anul 2016. Tot în 2017, lungimea simplă a rețelei de distribuție a gazelor naturale a fost de 40255,9 km, cu 1,5% mai mare față de anul 2016. România se află pe primul în Uniunea Europeană în ceea ce lipsa alimentării cu apă și a canalizării și este țara unde cei mai mulți cetățeni au WC-ul în curte. 




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel