• România cumpără rachete antiaeriene de 700 de milioane de euro. Radu Tudor: Ar fi trebuit ca războiul să nu ne surprindă fără ele. Nu ne putem juca cu focul
Armata Română vrea să cumpere rachete antiaeriene portabile în valoare de 680 milioane euro, fără TVA.
Este vorba despre acelaşi tip de rachete folosite de ucraineni pe front, pentru a distruge aeronavele de luptă din Rusia, informează Antena 3. Ele pot lovi ţinte aflate la 5 km distanţă şi costă aproximativ 50.000 de dolari per bucată. Jurnalistul Radu Tudor salută această achiziţie, dar spune că se întâmplă destul de târziu.
"Această achiziţie înseamnă că ne trezim din letargia extrem de prelungită a înzestrării militare româneşti. Ar fi trebuit ca acest război de la graniţele noastre să nu ne surprindă fără aceste elemente esenţiale pentru apărarea naţională şi apărarea aviatică. Dacă achiziţionăm nişte rachete portabile, dacă vom achiziţiona lansatoare de rachete antitanc şi alte elemente esenţiale pentru forţele terestre, este o veste foarte bună. Numai că ea vine foarte târziu. Noi românii, din păcate, suntem obişnuiţi să facem toate lucrurile bune pe ultima sută de metri. E mare nevoie de o astfel de dotare. Trebuie să ne gândim că ele ar putea înlocui nişte rachete ceva mai vechi sau ar putea să suplinească o componentă care lipseşte Armatei Române", a declarat Radu Tudor la Antena 3.
"Lansez un apel public. Să nu cumva să ne prindă sfârşitul anului fără banii cheltuiţi"
"Din păcate, majoritatea licitaţiilor au fost amânate, anulate. Pe toate categoriile de forţe, terestre, aeriene şi navale, avem întârzieri majore la înzestrarea militară. Lansez un apel public. Să nu cumva să ne prindă sfârşitul anului fără banii alocaţi Armatei Române cheltuiţi. Să nu cumva să nu avem nişte planuri bine stabilite pentru suplimentarea de 0,5% din PIB alocat Armatei. Nu ne putem juca cu focul. Dacă există nişte stocuri ale Armatei Române, e bine ca acestea să fie date unor state aflate în suferinţă, printre care şi Ucraina, şi Armata să profite de acest moment, să reînnoiască stocurile, să cumpere armament modern, să ofere sentimentul de siguranţă, dar şi sentimentul de satisfacţie militarilor care au nevoie de armament modern", a mai precizat jurnalistul.
Noi bombardamente la Zaporojie. Radu Tudor: Rusia, stat agresiv şi extrem de periculos
"Din punctul meu de vedere este un semn de mare inconştienţă şi un avertisment pentru toată Europa. Această ţară agresivă şi extrem de periculoasă, Rusia, poate arunca întreg continentul în aer. Pentru că un atac asupra centralei de la Zaporojie ar putea să producă un incident nuclear care să afecteze toată Europa. Vedem că în ciuda anunţurilor comunităţii internaţionale, în ciuda eforturilor făcute de instituţiile internaţionale, a faptului că mâine va ajunge Zaporojie o delegaţie a AIEA, continuă bombardamentele iraţionale şi comportamentul extrem de periculos al Rusiei. Nu cred că cineva se mai îndoieşte că Rusia ar putea să genereze un uriaş pericol dincolo de frontierele Ucrainei. Trebuie găsite toate metodele pentru stoparea acestui stat foarte agresiv şi extrem de periculos", a concluzionat Radu Tudor.
Cu toate astea, Rusia acuză Ucraina de bombardamente.
Autorităţile instalate de Rusia în oraşul ucrainean Enerhodar au acuzat marţi trupele ucrainene că au bombardat din nou teritoriul ocupat de centrala nucleară Zaporijjia, informează agenţia rusă de ştiri TASS. Autorităţile locale au precizat că două obuze au explodat chiar în apropiere de depozitul de combustibil construit în perimetrul centralei. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc în md repetat de atacuri asupra centralei Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde în această săptămână urmează să ajungă o delegaţie de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News