România continuă să se împrumute. Elena Cristian: Vom ajunge într-un moment în care ne vom întreba ce se întâmplă. Am văzut ce ne așteaptă de anul viitor
Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre împrumuturile la dobânzi mari pe care România continuă să le facă.
Elena Cristian, analist DC Business, a fost prezentă la România TV, la emisiunea moderată de Andreea Crețulescu, unde s-a discutat despre cazul Sri Lanka, țara fiind, potrivit Guvernului de acolo, în incapacitate de plată. De asemenea, moderatoarea a precizat că actualul Guvern al României continuă să împrumute sume mari de bani la dobânzi consistente, numai pe luna mai valoarea acestora fiind de 11,9 miliarde de lei.
În acest context, Elena Cristian a explicat de ce România nu poate ajunge în situația Sri Lanka, acolo unde aproape 30 de milioane de oameni nu știu dacă își vor mai primi pensiile și salariile:
„La împrumuturi, actualul Guvern a bătut Guvernul Cîțu în unele luni. Sigur, România are nevoie de bani, încasările sunt mici, încasările nu pot acoperi în acest moment cheltuielile și trebuie găsite surse alternative. Întrebarea este cât va mai putea Guvernul României se se împrumute, pentru că tăvălugul dobânzilor, sumele plătite sunt din ce în ce mai mari, deja au devenit o componentă importantă a bugetului de stat. De asemenea, trebuie văzut până la ce plafon se va împrumuta România... .
Eu nu cred că vom ajunge în situația Sri Lanka, dar nici nu cred că sistemul bancar va acorda credite României pentru a ajunge în această situație, iar atunci ne vom întreba, când vom ajunge în acel moment, în care creditele vor fi accesate tot mai greu, în care România se va împrumuta tot mai scump, în care resursele vor fi tot mai limitate, ce se va întâmpla, pentru că fără o strategie clară nu se schimbă nimic. Bine, mărești impozitele și taxele, faci schimbări la codul fiscal, dar am văzut ce ne așteaptă de anul viitor“, a precizat, la România TV, Elena Cristian.
Ministerul Finanţelor, aşteptat să propună supraimpozitarea pensiilor speciale - surse liberale
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea săptămâna trecută că este nevoie de o analiză privind supraimpozitarea pensiilor speciale. Conform unor surse, PNL aşteaptă o variantă clară a acestui proiect din partea Ministerului Finanţelor.
Liberalii ar fi cerut Ministerului de Finanţe să vină cu o formulă aplicabilă pentru supraimpozitarea pensiilor speciale, afirmă surse din partid.
Aceleaşi surse spun că zvonurile conform cărora PNL s-ar opune în coaliţie supraimpozitării pensiilor speciale reprezintă o temă falsă şi că liberalii ar fi de acord ca toate veniturile care depăşesc salariul preşedintelui să fie impozitate.
De altfel, în PNRR este prevăzută eliminarea pensiilor speciale din România.
Ciolacu: Este necesară o analiză în privinţa supraimpozitării pensiilor speciale
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, consideră că este necesară o analiză în privinţa unei eventuale supraimpozitări a pensiilor speciale, apreciind că este incorect ca pensia să fie mai mare decât salariul - situaţie unică în România ultimilor 30 de ani. Întrebat la Parlament dacă a mai avut discuţii în cadrul coaliţiei de guvernare privind supraimpozitarea pensiilor speciale, Ciolacu a spus:
'Nu. Dacă am venit cu 7 proiecte, continuăm să venim cu proiecte în aceeaşi logică, crezând că dacă facem acelaşi lucru o să avem un efect. Ştiţi că e teoria tâmpitului. Nu vom reuşi' (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News