Data publicării:
România codaşă la citit, dar premiantă la vacanţe
Conform unui studiu Eurostat, românii alocă cei mai puţini bani pentru cărţi. În schimb, preferăm că dăm banii pe vacanţe.
România este codaşă la capitolul citit. Doar 6% dintre români mai pun mâna pe carte, conform unei analize Eurostat. Studiile arată că românii citesc "aproximativ" o carte pe an, în timp ce germanii ajung şi la 16 cărţi citite pe an.
Românii alocă cei mai puţini bani din Uniunea Europeană, piaţa de carte din România fiind estimată la 130 de milioane de euro pe an, în timp ce, piaţa din Germania care ajunge 3,7 miliarde pe an.
În schimb,românii au înregistrat un record istoric pe vacanţe, adică aproximativ 6 miliarde de euro.
Există multe fapte și statistici disponibile nu numai despre profesioniștii citirii, ci și despre alte aspecte interesante. Acest lucru variază de la informații despre cine este cel mai rapid cititor din lume la modul în care statisticile arată că cititul te poate ține departe de închisoare.
Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre lectură.
Știi că cititul te poate face mai bun? Cercetătorii de la Universitatea Kingston din Londra au descoperit ca cititul regulat te face mai bun si mai empatic. Potrivit acestor cercetători, cititorii frecvenți sunt, de asemenea, mai înclinați decât non-cititorii să vadă lucrurile din punctul de vedere al altor persoane.
De asemenea, ei au analizat tipul de cărți pe care „cititorul” îi plăcea să le citească pentru a determina dacă tipul de carte pe care o citeau avea un impact asupra inteligenței lor emoționale.
Rezultatele
Rezultatele au fost foarte interesante. Cercetătorii au descoperit că participanții care au indicat că citirea cărților a fost preferința lor au acționat de obicei într-o manieră acceptabilă din punct de vedere social.
Cei care au citit romane de dragoste și dramă au fost cei mai empatici, în timp ce cititorii de comedie au avut adesea o relație bună cu alții. Cititorii de cărți experimentale au fost mai capabili să vadă lucrurile din perspectiva altor oameni.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că citirea ficțiunii, în special a prozei și a comediei, a îmbunătățit gama de abilități empatice ale participanților.
Cititul te face mai deștept
Anne E. Cunningham, profesor de educație, a scris o lucrare de cercetare în care a explicat că cititul frecvent te face mai deștept. Cititul te ajută să-ți păstrezi cunoștințele și te ajută să-ți amintești aceste cunoștințe mai târziu în viață.
Citirea subconștientă îți stochează creierul cu informații, iar creierul tău folosește aceste informații ori de câte ori este necesar.
Astfel, cu cât citești mai mult, cu atât sunt stocate mai multe informații și cu cât creierul tău are mai multe informații disponibile, cu atât mai bune sunt răspunsurile și soluțiile pe care le poți găsi.
Concluzie: Cititul te face mai deștept!
Articolul poate fi citit integral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News