România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există așa-zisa limbă moldovenească
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există așa-zisa limbă moldovenească  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există așa-zisa limbă moldovenească / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ministerul Afacerilor Externe cere Ucrainei să recunoască faptul că limba moldovenească nu există.

Secretarul de stat al MAE al României Dan Neculăescu a avut la 4 noiembrie 2021 o întrevedere cu adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Ihor Jovkva, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti. Agenda discuţiilor a vizat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent pe situaţia etnicilor români din Ucraina, precum şi problematica securităţii la Marea Neagră.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat că situaţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina va rămâne o preocupare centrală pe agenda bilaterală, subliniind necesitatea soluţionării durabile şi eficiente a tuturor aspectelor problematice.

Secretarul de stat român a evidenţiat importanţa asigurării condiţiilor funcţionării la potenţial deplin a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în aşteptarea desemnării noului co-preşedinte şi noului co-secretar de partea ucraineană. Totodată, a susţinut necesitatea consultării cuprinzătoare şi transparente a etnicilor români din Ucraina în raport cu deciziile care au potenţialul de a afecta nivelul drepturilor lor, un exemplu în acest sens fiind proiectul noii legi ucrainene privind minorităţile naţionale.

România vrea recunoașterea oficială a Ucrainei a inexistenţei aşa-zisei "limbi moldoveneşti"

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat în context solicitarea adresată deja părţii ucrainene privind recunoaşterea oficială a inexistenţei aşa-zisei "limbi moldoveneşti".

Secretarul de stat român a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale, cu accent pe creşterea conectivităţii prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei comune, îndeosebi operaţionalizarea celor pentru care cadrul juridic bilateral a fost adoptat.

Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru aspiraţiile sale europene şi euroatlantice. A evidenţiat situaţia îngrijorătoare de securitate din regiune, care persistă, şi a exprimat disponibilitatea continuării consultărilor cu Ucraina pentru creşterea cooperării privind securitatea Mării Negre.

Ihor Jovkva a mulţumit părţii române pentru susţinerea constantă de către România a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a eforturilor sale de integrare europeană şi euro-atlantică. A exprimat deschiderea părţii ucrainene pentru identificarea de soluţii durabile la problemele de pe agenda bilaterală, precum şi pentru avansarea cooperării bilaterale în domeniile de interes comun, potrivit Bucpress.

Politicienii din Republica Moldova renunță la „limba moldovenească“ și spun că vorbesc „limba română“

Mulți politicieni din stânga Prutului declară că limba pe care o vorbesc se numește „moldovenească“, însă anul acesta, mai mulți susținători ai așa-zisei limbi moldovenești și-au arătat atașamentul pentru „limba română“.

Ion Ceban, primarul Chișinăului, reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a fost primul care a dat un mesaj de susținere pentru limba română. Acesta a postat un mesaj simplu pe pagina de Facebook.

Primarul Chișinăului este un apropiat al lui Igor Dodon, președintele Republicii până în 2020, un susținător al limboo moldovenești. De altfel, Ceban a spus în trecut, într-o emisiune televizată în limba rusă, că el vorbește „limba moldovenească“ (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel