Data actualizării:
Data publicării:

România, călcată în picioare. Dan Tănasă: E o situație ce ține de noaptea minții

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp

În contextul evenimentelor actuale când la Sfântu Gheorghe a fost arborat steagul de doliu de Ziua Principatelor Române, iar mai apoi în Monitorul Oficial, mai mulți etnici maghiari au solicitat independența ”Ținutului Secuiesc”, Dan Tănasă amintește o mare lacună în legislația României. Din Codul Penal a fost dezincriminată ofensa adusă unor însemne și astfel revizionismul este alimentat fără sancțiune.  

În exclusivitate pentru DC News, Dan Tănasă a reiterat o informație apărută și pe blogul său, potrivit căreia, legislația română nu pedepsește batjocorirea simbolurilor naționale.

Fapt greu de acceptat în condițiile în care statele membre UE definesc în termeni foarte clari asemenea derapaje și provocări la suveranitatea și integritatea teritorială.

”Există un vid legislativ inexplicabil și intolerabil. E o situație ce ține de noaptea minții. Nu vorbim de cazuri izolate, ci de o serie întreagă de cazuri pe care le-am semnalat pe blogul meu despre batjocorire nu doar la adresa simbolurilor naționale, ci inclusiv a sărbătorilor naționale. Una este ofensa adusă unor simboluri naționale, fizice, și alta este ofensa adusă unor sărbători naționale sau simboluri ca limbă, istorie și Ziua Națională. Calitatea clasei politice este foarte proastă”, a spus Dan Tănasă.

Jurnalistul meționează că în prezent România nu are nicio legislație care să pedepsească batjocorirea simbolurilor naționale întrucât din Codul Penal a fost dezincriminată ofensa adusă unor însemne.

”În momentul actual în România nu există o legislație care să pedepsească batjocorirea simbolurilor naționale. Am publicat documente în acest sens. Nu există o legislație care să pedepsească un dement care ar lua drapelul României de pe o instituție și l-ar călca în picioare.

Subiecte precum respectul față de simboluri naționale, față de sărbători naționale, față de identitatea națională sunt duse în derizoriu de o serie întreagă de politicieni de foarte proastă calitate pentru care drapelul României, Ziua Națională a României, Ziua Principatelor sunt negociabile. Ei nu înțeleg că unele chestiuni nu se negociază”.

Mai mult, potrivit lui Dan Tănasă la București există percepția că tot ce se întâmplă în Transilvania nu este grav, și astfel clasa politică devine părtașă. Puterea și Opoziția promovează ”patriotismul” doar din interes electoral, plecând capul în momentul în care vine vorba de alianțe pentru procente electorale.

”Totul se întâmplă din cauza unei clase politice de foarte proastă calitate, mânată de interese și de chestiuni personale minore.  Asemenea acte abominabile nu ar trebui sancționate doar de către jurnaliști, ci și de către liderii politici locali și naționali.

Negociem directori la instituții, secretari de stat, miniștri, dar cu unele chestiuni nu se negociează. Din păcate asta se întâmplă de 27 de ani. Există un dublu limbaj. Un limbaj când sunt în Opoziție și suntem ”patrioți” de opoziție, și alt limbaj când sunt la Putere”, susține Dan Tănasă pentru DC News.

Clasa politică, mai interesată de electorat decât de simbolurile naționale

În ceea ce privește speranța unei modificări legislative care să amendeze derapările cu iz extremist și provocările la adresa României, Dan Tănasă consideră că actualul Executiv nu va schimba lucrurile. Iar astfel, statul român devine vinovat de provocările revizioniste ale unor etnici maghiari.

”Nu există nimic clar și foarte concis pe acest subiect. Din acest punct de vedere, în lipsa unei legislații adecvate, statul român nu face altceva decât să alimenteze această politică sistematică de ură împotriva sa. Alimentează niște grupuri sociale care sunt educate în spiritul urii atât a statului cât și a concetățenilor, a semenilor din comunitatea românească cu care comunitatea maghiară împarte același areal georgrafic.

La București, indiferent că vorbim de PSD sau PNL, sau orice alt partid, nimeni nu este capabil nici măcar să mimeze. Slugărnicia liderilor politici de la București față de liderii maghiari este atât de abjectă și confundă în permanență politica de negociere cu slugărnicia. Diplomația purtată în genunchi se numește slugărnicie”, a conchis Dan Tănasă.

În contextul situației de la Sfântu Gheorghe când a fost arborat din nou steagul negru, de doliu, de ziua Unirii Principatelor, și a proiectului depus acum două zile în Monitorul Oficial de către un comitet de zece persoane în funte cu Laszlo Tokes, care solicitau independența ”Ținutului Secuiesc”, dar și a deselor provocări revizioniste se naște întrebarea dacă legislația privind batjocorirea simbolurilor naționale nu ar trebui să fie o temă importantă pentru actuala clasă politică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel