Data publicării:
România, blocată la -20 de grade. Ce face Suedia, la 28
România se blochează la minus 20 de grade? Se închid școlile? Ce face Suedia, la 28 de grade? Pot spune, pentru că m-am nimerit acolo. Dă cetățenilor săi patru zile libere.
În vara anului 1995, un val de căldură a lovit țara nordică. Neîntreruptă de ploi, a fost o săptămână extrem de călduroasă pentru Stockholm. Guvernul a decretat câteva zile libere, pentru ca oamenii să se bucure de o minivacanță ca în Grecia. Urmau să fie recuperate în timpul lunilor friguroase de toamnă.
Mă gândesc cum ar fi reacționat la un astfel de gest presa de propagandă anti-guvernamentală de la noi. Oricare ar fi fost, într-un astfel de caz, guvernul: cumpără voturi, își face campanie mascată etc.
În 1996, primarul CDR al Capitalei, în ultimul an de mandat Iliescu-Văcăroiu, închidea școlile pe motiv de meningită West Nile. Gest salutat cu frenezie de presa anti-PDSR, deși viroza se transmitea prin ciupitura unor țânțari care mușcau la fel de rău și la școală și acasă. Dar, Opoziția punctase, făcea ceva, în vreme ce guvernul stătea, incapabil etc.
În 2017, decizia primarului Capitalei, de astă dată de la Putere, de a închide școlile pe ger, este intens criticată: în Suedia, Norvegia, la Sibiu, pe vremea mea... se fac/se făceau ore și la minus 25 de grade.
Argumente ar fi, și într-un sens și în celălălat. Mi-e greu să cred că micuții din Norvegia vin cu blugi rupți și pantofi sport la ore, pe ger. Dar sunt sigur că au vestiare, unde se schimbă. Din câte îmi aduc aminte, pe vremea lui Ceaușescu, se uscau hainele pe noi, deși scoteam aburi în clasă. Nu văd de ce ar trebui să chinuim generațiile de azi, dacă ieri a fost rău.
Pe de altă parte, părinții nu au cu cine să-și lase copilul, până vine bona. E o realitate, asta e viața în marile orașe. După două săptămâni de vacanță, firma nu poate aștepta, încă trei zile, să-ți duci copilul la derdeluș. Și, tocmai aici este problema.
În țările pe care le tot dăm ca exemplu, după Revelion ai liber în prima zi din an, pe 2 se lucrează. Dacă o sărbătoare națională pică joi, vineri lumea merge la lucru. Lacomi de ”punți”, de vacanțe extra, pe care toate guvernele le oferă, fără să riște acuzații de populism, pierdem o rezervă care ne-ar putea ajuta să scăpăm de stres și chin, pe viscol sau caniculă. Și să ne bucurăm, cu copiii, la zăpadă.
P.S.
Primarul Capitalei, stindard al Dreptei, era, în 1996, Victor Ciorbea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News