România avea soluția, dar a ignorat-o. Alternativa la îngrășămintele chimice. Doar Portugalia a profitat de ea, ”singura protejată” în criza care urmează
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
România avea de mult o soluție de care Portugalia profită din plin și care abia în 6 iunie a ajuns pe masa UE, când a fost și reglementată. Și chiar dacă avem o invenție majoră în acest sens, inventatorul român spune că este ignorat de stat. Nu ar fi prima oară când alte state se bucură de invențiile românești. 

Inventatorul român Iuliean Horneț a fost invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii de astăzi ”Ce se întâmplă?” de la DCNews și DCNewsTV. 

”Războiul nu a creat nicio criză”

Vorbind despre crize, inventatorul a afirmat că, până în acest moment, ”războiul nu a creat nicio criză, nici măcar pe cea alimentară, vedem că toate grânele din Ucraina ies pe toate căile, se duc acolo unde sunt contractate”. ”Este posibil ca anul următor să avem o criză... o mini criză, pentru că Ucraina asigură doar 4 și ceva la sută din toată hrana agricolă a planetei. N-ar trebui să fie o criză, fiind motive să suplimentezi. Deci poate la anul, fiind lipsă de personal, dar marea majoritatea a agricultorilor își văd de treabă în Ucraina” a spus el. 

Iuliean Horneț afirmă că poate România ar trebui să se alarmeze, pentru că într-o proporție de 30% nu-și poate hrăni populația, conform acestuia. ”Balanța de import - export are o diferență de 30%, noi nu ne putem hrăni populația în vreme de pace, nu mai vorbesc de război și va fi din ce în ce mai rău pentru că nu ne pregătim de această criză alimentară.” a spus Iuliean Horneț, atrăgând atenția asupra știrilor din Italia, unde se cară apă cu cisternele, în zeci de orașe.

”Singura țară protejată astăzi în Europa este Portugalia, care mărește fertilitatea solului de aproape 10 ani, cu biochar” a spus Horneț. 

În același timp, el a menționat că-n 6 iunie, UE a reglementat obligativitatea folosirii biocharului pentru fertilizarea solului și reducerea îngrășămintelor chimice. ”Dar noi puteam să facem asta și până la reglementarea Uniunii, pentru că dvs. aveați soluția. Acum, că a reglementat-o, v-a sunat cineva?” a întrebat Răzvan Dumitrescu. ”Nu” a răspuns inventatorul. ”Avem soluția la dvs., cu brevet pe ea” a amintit jurnalistul.

”Cea mai rapidă soluție de produce a biocharului... avem pirolize rapide care fac, în câteva secunde, dintr-o tonă de deșeu, 800 - 850 de kg de biochar. Atunci, stăm liniștiți pentru că avem model” spune Iuliean Horneț. 

Vezi mai mult în video: 

Stare de calamitate în Italia, din cauza secetei. Apa ar putea fi raționalizată

Italia se îndreaptă spre raționalizarea apei, deocamdată impusă doar cu ordonanțe la nivel municipal. Presa italiană titrează că introducerea stării de urgență din cauza lipsei apei devine inevitabilă.

În acest moment, cea mai mare urgenţă este în Piemonte, unde alerta priveşte 145 de localităţi, în special în zonele Novara şi Verbania, şi unde nivelul Lacului Maggiore a scăzut cu un metru în ultimele trei zile, potrivit Rador.

Emilia-Romagna, din următoarele ore, va fi în stare de calamitate. Autoritatea Bazinului Padului a declarat alerta roşie: situaţia marelui fluviu este, de fapt, în cea mai gravă stare de urgenţă, probabil de când există.

Debitul râului Po este la cel mai scăzut nivel istoric: în Pontelagoscuro, lângă Ferrara, a ajuns la 180 de metri cubi pe secundă, ca un râuşor.

Şi temuta pană salină avansează: cu cât este mai puţină apă în partea finală a râului, cu atât marea devine mai agresivă şi creşte din nou, făcând apa râului inutilizabilă pentru irigaţii, deoarece este sărată, dar creând şi multe alte probleme pentru ecosistem. Probleme se întrevăd şi în zona Bergamo şi în Apeninii Parmei. 

Atenţia este foarte mare şi în zona Deltei Padului: Protecţia Civilă a efectuat un sondaj privind sistemele de epurare de la Acque Venete şi Romagna Acque, care deservesc aproximativ 700.000-800.000 de oameni.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel