România are nevoie de inteligenţă mai mult decât de bani
In Parlamentul Romaniei se joaca in aceste zile comedia bugetului. Guvernul Boc a trecut acolo venituri pe care stie bine ca nu le va realiza. Aceasta Lege a Bugetului este destinata strict bordului FMI din 7 ianuarie care trebuie sa acorde Romaniei inca 1,9 miliarde de euro. Fara acesti bani, Bucurestiul nu se va mai putea imprumuta pe piata libera si va intra oficial in incetare de plati.
Banii de la FMI nu vor rezolva in nici un fel problemele Romaniei, dar ii va ajuta pe romani sa treaca prin iarna.
Este bine ca antreprenorii romani sa se obisnuiasca cu doua lucruri: ca nu se pot astepta la nici un ajutor de la guvernul Boc in 2011 si ca exista toate sansele ca el sa reziste cel putin pana in 2012.
Din nefericire nici pe plan extern Romania nu se poate astepta la nimic bun in anii care vin. Schemele de ajutor pentru Grecia si Irlanda ridica mari semne de intrebare in legatura cu eficienta lor. Prea multe alte state din zona euro se afla intr-o situatie economica grava. Mai mult, pana acum Europa nu a discutat nici un plan de ajutorare al tarilor din Est. Bruxelles-ul s-a concentrat exclusiv pe statele din zona euro. Decizia nu e lipsita de logica: Economics and Business Research Institute din Londra acorda numai 20% sanse ca moneda unica Euro sa mai existe in 2012!
Anul viitor Romania va avea nevoie in primul rand de inteligenta, nu de bani. In vartejul mondial care va schimba fundamental lumea capitalista exista si state comparabile cu tara noastra care s-au adapostit in golfuri cu ape mai linistite. De exemplu Polonia. La Varsovia bugetele nu sunt iluzorii iar cresterea economica a ramas pozitiva . Polonia a ramas astfel deasupra crizei si nu dedesubtul ei
Increngatura politica Basescu-Boc va bloca insa in Romania orice tentativa de a scoate tara din mijlocul vartejului. Orice idee economica inovatoare va fi respinsa daca se va considera ca subrezeste puterea politica. Se mizeaza pe faptul ca oricat de grea va deveni situatia economica in Romania nu vor fi miscari sociale ample.
In 2010, Grecia a devenit modelul standard al unei tari din zona euro intrata intr-un derapaj catastrofal. Mi-e teama ca in 2011 Romania va fi modelul unui stat aflat in aceeasi situatie din zona non-euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News