România are două momente cheie pentru aderarea la Schengen. Rareș Bogdan: Nu putem risca o respingere. Trebuie să așteptăm data de 29 ianuarie 2023
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Europarlamentarul Rareș Bogdan susține că România are două momente cheie privind un vot favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Astăzi, 23 ianuarie 2023, Karl Nehammer se află în Bulgaria, pentru a verifica frontiera pe care vecinii de la sud o au cu Turcia. Cancelarul austriac își dorește ca la granița dintre cele două țări să fie construit un gard, pentru a bloca trecerea ilegală a migranților care se îndreaptă spre centrul și vestul Europei. Cu toate acestea, mulți privesc pozițiile lui Nehammer dintr-un considerent electoral, mai ales că partidul cancelarului de la Viena nu stă foarte bine în sondaje pentru alegerile de peste o săptămână.

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre ce are de făcut România în perspectiva unui nou vot în Consiliul JAI care să ne aducă, în sfârșit, un rezultat favorabil aderării la Spațiul Schengen:

„Mă îndoiesc de faptul că premierul Nehammer își va schimba opinia, mai ales că mai are o săptămână până la alegeri. El și-a jucat cartea pe respingerea României și Bulgariei pentru a bloca ascensiunea FPO, partidul ultra-conservator din Austria, care momentan se află pe locul 1. Pe locul doi sunt socialiștii, iar partidul lui Karl Nehammer este pe locul 3 în sondaje. Blocajul pe care l-a provocat și nemulțumirea românilor și bulgarilor nu i-au adus puncte electorale și e greu de crezut că îi va aduce în următoarele zile.

Săptămâna trecută, la Strasbourg, primul-ministru al Suediei a vorbit pentru prima dată de extinderea Spațiului Schengen, de punerea problemei pe ordinea de zi în mandatul suedez, iar asta înseamnă că în două dintre cele trei Consilii JAI, în martie și la sfârșit de mai, poate exista un vot“, a spus Rareș Bogdan.

CITEȘTE ȘI     -    Nehammer face presiuni și pe UE: Ceva trebuie să se schimbe pentru a reduce povara enormă cauzată de numărul mare de cereri de azil

„A fost prima dată când România a reacționat dur la adresa unei afectări a intereselor sale“

„România nu poate risca o respingere, iar în acest moment trebuie să așteptăm rezultatele alegerilor din 29 ianuarie, iar abia apoi trebuie să ne stabilim strategia. Ceea ce a făcut România, societatea română, companiile și unii politicieni mai curajoși, acest boicot provocat, a fost un lucru foarte bun, pentru că a fost prima dată când țara noastră a reacționat dur la adresa unei afectări a intereselor sale.

Noi nu putem să închidem complet coridoarele diplomatice, ci să continuăm să găsim formula prin care să convingem Austria și să punem pe ordinea de zi a unuia din cele două consilii JAI această problemă.

CITEȘTE ȘI     -    Imigrația ilegală s-a triplat în Elveția în 2022. Cei mai mulți au venit din Austria și Italia

Eu nu mă bazez pe președinția spaniolă, care începe din 1 iulie, pentru că în Spania sunt alegeri pe 4 și 5 mai, iar partidul premierului socialist Sanchez stă foarte prost în sondaje și există toate premisele ca dreapta să câștige alegerile la scor. Asta înseamnă că îl fragilizează foarte mult în perspectiva alegerilor generale din decembrie, iar premierul Pedro Sanchez nu va putea pune problema pe ordinea de zi, pentru că și ei au o problemă cu migranții din Maroc, Algeria și Tunisia.

România are două momente cheie și trebuie să le negociem extrem de atent. Președintele României, președinții camerelor parlamentare, ministrul de Interne, ministrul Justiției, ministrul de Externe și europarlamentarii trebuie să negocieze“, a conchis Rareș Bogdan.

Ieri, cancelarul Karl Nehammer a reiterat faptul că Austria continuă să își mențină veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen, afirmând că acesta „nu funcționează“. De asemenea, retorica lui Nehammer împotriva României s-a dovedit falsă și după datele Frontex, care a arătat că majoritatea migranților folosesc ruta balcanică și vor forța de acum înainte granița Croației, stat căruia Austria i-a acordat un vot favorabil pentru intrarea în Schengen.

VEZI ȘI     -    EXCLUSIV  Eugen Tomac: De tot ce ne-a acuzat Nehammer pe noi... i se reproșează lui că nu a făcut! Dacă nu verificam eu, nu știa nimeni / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel