România are cei mai mulți superbogați din regiune. Iancu Guda, despre pericolul concentrării pe imobiliare: A doua zi poți să nu mai fii milionar
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Peste 1.800 de români au averi ce sar de pragul de 30 milioane de dolari. Sunt însă avuţii "reale" sau doar bunuri şi proprietăţi? Ne explică analistul financiar Iancu Guda.

România are cei mai mulţi „superbogaţi“ din regiune. Piaţa locală depăşeşte chiar şi Polonia, o ţară cu o populaţie dublă, în ceea ce priveşte numărul de persoane foarte bogate.

"Românii au de 10 ori mai multă avuţie decât alte popoare şi această polarizare este specifică şi ţărilor în curs de dezvoltare emergente unde mentalitatea de angajat a rămas în continuare destul de pregnantă şi sunt câţiva care au acest context favorabil, pentru că este şi o concurenţă mai mică. Avem doar 23 de companii la 1000 de locuitori, cel mai mic nivel din regiune. Un alt factor cred eu că este concentrarea avuţiei, în special în imobiliare. Şi asta ne creează impresia că suntem bogaţi. Şi, de asemenea, supraconcentrarea avuţiei în afaceri private. Sunt afaceri construite începând cu anii '90 care au tot crescut şi iată că avem români cu averi de cel puţin 30 de milioane de euro care nu au, să zicem, continuitate. Având foarte multă concentrare pe imobiliare, acestea fluctuează şi a doua zi sau în viitor poţi să nu mai fii milionar. Aceste afaceri s-ar putea să colapseze şi, împreună cu ele, să ducă în jos şi avuţia antreprenorilor fondatori.

Cred că avem o societate polarizată, cu avuţie concentrată în imobiliare şi afaceri private, cu acei antreprenori care nu au diversificat investiţiile ca să aibă continuitate, şi cred că toate acestea creează nişte vulnerabilităţi. Adică, dacă ne comparăm cu ţările din regiune, s-ar putea ca în viitor să nu mai stăm atât de bine în top. Este şi această percepţie - că suntem şi ne comportăm ca nişte milionari, dar dacă toată avuţia noastră e concentrată într-o singură afacere sau nişte terenuri care peste un an s-ar putea să nu mai valoreze la fel la preţul pieţei, atunci fluctuează foarte mult avuţia noastră. De fapt, este oarecum superficială şi nu este diversificată. Românii nu ştiu să pună banii în mişcare, nu investesc diversificat şi 95% din avuţia poporului e concentrată în imobiliare, depozite, maşini şi terenuri. Nu vorbim de milionari care au acele 30 de milioane de euro cash sau portofoliu lichid de investiţii în acţiuni, în obligaţiuni. Vorbim de nişte afaceri sau terenuri, bănuiesc eu" a spus expertul financiar Iancu Guda, în direct la Digi24.

România are aproape 91.500 de milionari în dolari, adică persoane a căror avere depăşeşte pragul de 1 milion de dolari. Dintre aceştia, doar 2% sunt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 mil. dolari fiecare. Mai exact, România are 1.828 de oameni „superbogaţi“, cei mai mulţi din regiune, chiar şi peste nivelul din Polonia, o ţară cu o populaţie dublă. În Cehia sunt circa 600, iar în Ungaria 235, arată studiul Global Wealth Sizing Model al Knight Frank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel