România, alături de alte 50 de țări, cere Chinei să ia măsuri pentru eliberarea tuturor celor ”privați în mod arbitrar de libertate”
Cincizeci de țări, printre care și România, au cerut Chinei să pună în aplicare pe deplin toate recomandările dintr-un raport al ONU care acuză țara de posibile ”crime împotriva umanității” împotriva uigurilor și a altor grupuri etnice majoritar musulmane, inclusiv luarea de măsuri prompte pentru eliberarea tuturor celor ”privați în mod arbitrar de libertate”.
Grupurile pentru drepturile omului au acuzat China că a dus un milion sau mai multe persoane din grupurile minoritare în lagăre de detenție, unde mulți au spus că au fost torturați, agresați sexual și forțați să-și abandoneze limba și religia.
Lagărele au fost doar o parte din ceea ce organizațiile pentru drepturile omului au numit o campanie nemiloasă împotriva extremismului din Xinjiang, care a inclus și politici draconice de control al nașterilor și restricții atotcuprinzătoare asupra liberei circulații a oamenilor.
Evaluarea Biroului ONU cu sediul la Geneva a fost publicată în ultimele minute ale mandatului de patru ani al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, pe 31 august, conform Global News.
Încălcări grave ale drepturilor omului
Raportul a concluzionat că China a comis încălcări grave ale drepturilor omului în cadrul politicilor sale anti-terorism și anti-extremism și a cerut ”atenție urgentă” din partea ONU, comunității mondiale și Chinei însăși pentru a le aborda.
Declarația celor 50 de țări numește raportul ”o evaluare independentă, autorizată, care se bazează în mare măsură pe propriile evidențe ale Chinei” și ”aduce o contribuție importantă la dovezile existente ale încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului în China”.
Având în vedere ”gravitatea” evaluării raportului, țările și-au exprimat îngrijorarea ”că China a refuzat până acum să discute concluziile sale” și au cerut guvernului ”să pună în aplicare pe deplin recomandările”.
Pe lângă solicitarea îndeplinirii recomandării de eliberare a tuturor celor deținuți în mod arbitrar, cele 50 de țări au cerut Chinei să clarifice ”soarta și locul unde se află membrii familiei dispăruți”.
Ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a scris pe Twitter că declarația ”susținută de un record de 50 de țări de pe 6 continente, demonstrează o amploare tot mai mare a preocupărilor internaționale”.
Cele 50 de țări care au semnat declarația alături de România au fost: Albania, Andorra, Australia, Austria, Belgia, Belize, Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Estonia, Eswatini, Finlanda, Franța, Germania, Guatemala, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Liberia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Insulele Marshall, Monaco, Muntenegru, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Palau, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Somalia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite.
China contestă
Săptămâna trecută, SUA, Regatul Unit și alții au organizat o întâlnire în urma raportului fostului înalt comisar, care a inclus ambasadorii ONU, susținătorii uiguri pentru drepturile omului, anchetatorul special al ONU pentru drepturile minorităților și Human Rights Watch.
Misiunea ONU a Chinei a trimis o scrisoare tuturor statelor membre ONU, exprimându-și ”opoziția hotărâtă” față de întâlnire și recomandând ferm să boicoteze ”acest eveniment anti-China”.
”Este un eveniment motivat politic”, se spune în scrisoarea, obținută de Associated Press. ”Cosponsorii folosesc problemele legate de drepturile omului ca instrument politic pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei, cum ar fi Xinjiang, pentru a crea diviziuni și turbulențe și pentru a perturba dezvoltarea Chinei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News