România accelerează spre criză. Coșea: Nu se va repeta 2007, intrăm într-o criză de tip „sandwich” din trei direcții. Prețul carburanților e începutul
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Pe ce drum se îndreaptă România? Mircea Coșea ne-a răspuns la câteva dintre întrebările care îi macină cel mai tare pe români. Supraimpozitare, taxe pe averile băncilor și sectorului energetic, creșterea accizei la carburanți - pe toate le-am discutat cu specialistul în economie.

Specialiștii indică tot mai tare faptul că România, dar și Europa, se află în criză. Deși mulți neagă acest aspect, vocile economiștilor încearcă să aducă și argumente. România se numără printre țările care „beneficiază” de cel mai mare procent de impozitare și taxare de la nivelul UE, chiar dacă acest lucru nu este reflectat în servicii mai bune oferite cetățenilor români.

După ce am vorbit cu specialistul în economie Mircea Coșea despre eventualele efecte pozitive pe care le-ar avea relaxarea impozitelor și taxelor în România, având în vedere că românii se califică cei mai „harnici” muncitori ai Europei - și cu un trai sub media europeană -, am deschis și subiectul crizei în care ne-am afla chiar acum.

EXCLUSIV  Românii se laudă singuri că-și rup cârca mai tare decât olandezii și austriecii. Coșea: Ne mândrim că suntem mai harnici, dar trăim mai prost

Principala îngrijorare a acelora care admit criza este întrebarea „Se vor repeta anii 2007 - 2010?”, ani știuți pentru măsurile agresive pe care le luase statul român în lupta cu criza mondială.

DC News: Credeți că mergem pe drumul anilor 2007 - 2010? Se va ajunge din nou la măsuri fiscale draconice pentru populație?

„Nu, e cu totul altă criză acum. Acum avem parte de o criză care este de tip „sandwich”, adică se suprapun criza alimentară, energetică și inflația. Deocamdată suntem într-o criză pe care nu o pot compara pe cea din 2007 - 2010, care era o criză provocată de piața fiscală monetară. Sunt alte aspecte acum. Cred că rezultatele economice sunt cele care ne pot duce la o ieșire mai rapidă din criză. Cât timp nu va fi stimulată în România activitatea productivă, chiar și prin reducerea impozitării, cât timp mediul de afaceri nu va fi stimulat, rezolvarea nu va veni.”, ne-a precizat Mircea Coșea.

Primul semn: crește acciza la carburant în România

Totodată, Guvernul Ciolacu a promis că nu vor fi taxe și impozite noi pe anul 2024, deși mulți specialiști se uită strâmb la această declarație prin prisma presiunii asupra bugetului României pe 2024 - care prevede multiple măriri de salarii, pensii și altele. De asemenea, declarația lui Marcel Ciolacu nu este garantată doar de acesta, fiind mai mulți oameni politici de mai multe „culori” care spun același lucru.

„În criza din 2007 s-a rezolvat prin tăierea de venituri, care nu a fost binevenită. Guvernul promite că nu va mări sau adăuga impozite și taxe noi, însă eu am convingerea că aceste taxe care sunt acum în vigoare se vor mări pentru că bugetul nu poate face față. Prima dovadă că am dreptate este că vom asista la o creștere a accizei la carburant, chiar dacă se face în două sau trei etape, nu contează, tot o creștere e. E o creștere care, pe ansamblu, va duce la creșterea tuturor serviciilor, tarifelor și prețurilor din România.”, ne-a mai spus analistul.

Este vina noastră, a războiului sau a crizei europene?

De asemenea, creșterea prețului la carburant ar fi putut fi explicată și prin conflictul din Orient, dar și din Ucraina, acolo unde marile țări producătoare de petrol au un cuvânt major de spus în privința prețului și producției „aurului negru”.

Astfel, l-am întrebat pe specialist dacă creșterea accizei la carburant este un rezultat al politicilor României pe plan intern, un efect al crizei la nivel european sau un efect al relațiilor internaționale tensionate din Orientul Apropiat și Europa.

DC News: Creșterea prețului la carburant nu ar putea fi influențată de jocul politic internațional în care este implicat și OPEC, mai mult decât ar fi un efect direct al crizei în care suntem?

„Nu. Ce s-a întâmplat cu războiul dintre Israel și Hamas a avut efecte mai puțin importante pe piață. S-a crezut inițial că va fi o criză din cauza conflictului, dar influențele nu sunt mari din acest punct de vedere.

În România, această acciză se bazează pe nevoia bugetului de a acumula mai mulți bani pentru a putea satisface promisiunile făcute pe anul electoral 2024. Cred că e mai mult un efect din cauze interne decât externe.”, a mai adăugat Mircea Coșea.


Cum vom da la vâsle în perioada următoare

DC News: Cum va trece România peste această criză, ne va fi mai ușor sau mai greu în comparație cu statele europene:

„Nu va trece mai ușor pentru că suntem într-o economie globală la nivel european. Toate efectele europene le resimțim și noi, însă avem o politică anormală față de cea europeană. În Europa, impozitele și taxele sunt mai relaxate, la noi dimpotrivă, intrăm în austeritate. Ceea ce se poate întâmpla și în România ar putea fi introducerea cu mai multă forță așa-zisul impozit pe avere care se discută la nivelul UE. Adică, o taxă de solidaritate pe timp de criză pe averile acelora care au avut cel mai mult de câștigat de pe urma crizei (N.R. criza pandemiei și cea rezultată din aceasta): în principal băncile și domeniul energetic.” a încheiat analistul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel