România, 900 de milioane de euro tranzacționate în investiții. Doar o fărâmă din banii pe investiții la nivel mondial
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jason Deines)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jason Deines)
Piața investițiilor din România a ajuns în 2021 la 900 de milioane de euro, un nivel păstrat constant din 2020.

Piaţa de investiţii din România a înregistrat, în 2021, tranzacţii de aproape 900 de milioane de euro, un nivel similar cu cel consemnat cu un an în urmă, relevă o analiză întocmită de consultanţii Colliers.

Din suma tranzacţionată, peste o treime a fost consemnată în ultimele trei luni ale anului anterior, iar sectorul de retail a fost dominant, cu o pondere de 48% din volumul total al investiţiilor din ultimul trimestru, urmat de spaţiile industriale şi logistice (29%) şi birouri (17%).

Potrivit sursei citate, trimestrul 4 din 2021 a înregistrat o valoare totală a investiţiilor imobiliare de 342 de milioane de euro, în creştere cu aproape 400% faţă de nivelul de sub 70 de milioane de euro din perioada similară a anului trecut.

Investitorii, interesați de produsele din retail

"Interesul investitorilor în ceea ce priveşte produsele de retail a fost în continuă creştere în ultima jumătate de an, concentrându-se pe diverse categorii de produse, precum retail park-uri sau galerii comerciale, centre comerciale din oraşe secundare terţiare care necesită o repoziţionare sau boxuri închiriate către supermarketuri sau DIY. Sunt mai multe tranzacţii în negociere pe aceste categorii de produse, care au început în 2021 şi urmează să fie încheiate anul acesta. Totodată, în 2021, CTP a cumpărat portofoliului industrial al Helios Phoenix (150.000 metri pătraţi) pentru aproximativ 75 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari tranzacţii industriale şi logistice din ultima vreme, iar proprietarii lanţului românesc de bricolaj Dedeman au cumpărat cel mai recent proiect de birouri al Atenor, Dacia One, pentru aproximativ 50 de milioane de euro, pe fondul unor condiţii de închiriere excepţionale. Vânzarea proiectului de birouri de clasa A a fost intermediată de compania de consultanţă imobiliară Colliers", se menţionează într-un comunicat de presă al companiei, transmis miercuri Agerpres.

Scăderi în sectoarele de interes

În acelaşi timp, pentru activele din sectorul industrial & logistic (I&L), randamentele pentru proprietăţile de top au scăzut, în ultimul an, cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, la 7,5%.

De asemenea, în ceea ce priveşte birourile, randamentele pentru activele prime s-au diminuat de la 7%, în trimestrul trei din 2021, la 6,5%, la sfârşitul anului.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 65 de ţări şi peste 15.000 de specialişti. Compania înregistrează venituri anuale de 3,6 miliarde de dolari (4 miliarde de dolari, inclusiv afiliaţii) şi active gestionate de 46 miliarde de dolari. 

NFT-urile, tranzacții de milarde într-un singur an

Dacă piața investițiilor din România a ajuns la 900 de milioane de euro, numai sectorul destinat NFT-urilor a ajuns la câteva zeci de miliarde de dolari. Potrivit datelor publicate de cabinetul Chainalysis, tranzacţiile privind achiziţionarea de NFT-uri au totalizat 44,2 miliarde de dolari anul trecut.

Într-un raport ce a vizat acest subiect, specialiştii de la Chainalysis estimează că tranzacţiile în NFT-uri provenite din averi asociate unor achiziţii ilegale au crescut de-a lungul anului precedent şi au ajuns la 1,4 milioane de dolari în al patrulea trimestru din 2021.

"Trebuie ca pieţele, agenţiile de reglementare şi forţele de ordine să supravegheze foarte atent acest sector", au recomandat specialiştii aceluiaşi cabinet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel