Data actualizării:
Data publicării:

România, 44 de ani de la cutremurul din 1977. Marius Marinescu: "Şoseaua se ondula ca valurile mării. Atmosferă de groază". Avertisment MAJOR pentru români

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Unsplash

Senatorul Marius Marinescu a povestit, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum s-a trăit cutremurul din 1977 pe viu. Acesta era, la vremea aceea, militar şi a intervenit chiar la salvarea victimelor de sub grămezile de moloz. 

"Cutremurul din 77 s-a produs la ora 21:22. Se auzea un vuiet extraordinar, multă lume ţipa, era panică. Şoseaua se ondula ca valurile mării, iar blocurile înalte se îndoiau ca nişte copaci bătuţi de un vânt puternic. Se auzea zgomotul geamurile sparte. Asta era atmosfera, de groază, în cele 56 de secunde cât a durat cutremurul", a povestit senatorul Marius Marinescu pentru DC NEWS, la 44 de ani de la producerea cutremurului de 7,2 pe scara Richter. 

Zgomote similare cu bombardamentul din 1944 

"Oamenii îmi spuneau că tot ce au auzit era ca la bombardamentul din 4 aprilie 1944. Era aceeaşi panică generală. Oamenii au ieşit pe stradă de teamă atunci, să nu mai fie şi alte replici ale cutremurului", a mai spus Marinescu. 

Marius Marinescu era militar la acea vreme şi a fost detaşat să intervină, alături de unitatea sa, la blocul OD16 din cartierul Militari, un bloc de 9 etaje prăbuşit complet. "A fost ca la piesele de domino, căzuseră planşeele unul peste altul", a declarat senatorul. 

VEZI ŞI 43 de ani de la cutremurul din 1977. Marius Marinescu, avertisment: Blocurile, cimitire pe verticală. Pericolul este imens

Avertisment pentru bucureşteni, în caz de un nou cutremur 

"Acum, conform expertizelor făcute, sunt 350 de clădiri, aproximativ, cu risc de seismicitate unu, care ar putea oricând să se prăbuşească, la un cutremur mare. Dar nu numai acestea, atenţie. Toate cele 2400 de clădiri expertizate în Bucureşti trebuiesc consolidate. Bucureştiul are însă vreo 18.000 de clădiri şi mai mult de jumătate sunt construite înainte de 1977. La cutremurul de atunci au murit circa 1600 de oameni şi s-au prăbuşit 33 de blocuri.  

Toate blocurile de după 1977 rezistă la un cutremur de peste 8 pe Richter, iar Casa Poporului, spre exemplu, până la 9 pe Richter. 

Dar trebuie expertizate toate clădirile construite înainte de 1977 şi cele care au semnalmente că ar fi afectate, pentru că betonul îmbătrâneşte. În Bucureşti, s-au consolidat în aceşti 31 de ani doar 34 de imobile. Lucrul ăsta îl ştiu de la domnul Nicolae Noica, care a fost ministrul Lucrărilor Publice în anii 2000, cel care a pus bulina roşie pe clădiri şi care se ocupă de consultanţă la Primăria Capitalei în legătură cu consolidările. Astea sunt cifrele concrete. Dacă ne uităm că 350 de imobile pot cădea oricând, înseamnă că în 300 de ani am putea să le consolidăm, dacă o ţinem în ritmul ăsta. Sunt nişte cimitire pe verticală aceste imobile. Sorin Oprescu, fostul primar general, spunea că într-un cutremur mai mare decât cel din '77 ar muri circa 500.000 de români. Ştia ce spune!", a mai spus Marius Marinescu.

"Nu mai vine nimeni acum" 

"Astăzi, dacă doamne fereşte se întâmplă un cutremur, nu avem nici măcar câini de salvare a sinistraţilor. E o problemă. Nu mai spun că înainte de '90 aveam o armată de 300.000 de oameni, incliuzând şi militari în termen. La război mergi cu tinerii, nu cu bătrânii. Acum avem aproape o armată de veterani, nimeni nu iese din casă în caz de nenorocire. Vor spune că au nepoţi, copii, familie. Ar trebui să se treacă la o armată de genul celei dinainte de '90. Stagiul militar să nu fie obligatoriu, dar să dea posibilitatea tinerilor curajoşi să vină să se înroleze. Ar fi trebuit să avem unităţi militare specializate în construcţii. Doamne fereşte, în caz de cutremur, ajungem la mâna privaţilor, să ne închirieze utilajele, şi să participe la salvarea sinistraţilor, e o aberaţie", a concluzionat Marius Marinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel