Data publicării:
România, inflaţie 2018. Ţinta va fi atinsă şi anul acesta, anunţă Liviu Voinea, oficial BNR
Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a declarat că ţinta de inflaţie va fi atinsă şi anul acesta, Banca Naţională estimând o rată a inflaţiei la finele lui 2018 de 3,5%.
"În ce priveşte stabilitatea preţurilor, ţinta noastră de inflaţie este de 2,5%, plus, minus 1%. Această ţintă a fost atinsă în anul 2017, a fost 3,3% şi va fi atinsă şi în anul 2018, când estimăm că inflaţia la sfârşitul anului va fi 3,5%, va fi atinsă şi în anul 2019, când estimăm că va fi 3%", a declarat luni Liviu Voinea, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Universitatea din Craiova.
Liviu Voinea a prezentat câteva informaţii privind activitatea BNR, arătând că Banca Naţională "apără" stabilitatea preţurilor, stabilitatea financiară şi stabilitatea cursului de schimb, însă nu calculează inflaţia şi nu stabileşte cursul.
"Ce face concret Banca Naţională? Ce influenţă are ea asupra societăţii?"
"BNR a fost creată acum 138 de ani ca o expresie a capitalului românesc şi ea şi funcţiile ei au evoluat în timp odată cu societatea. Obiectivul fundamental este asigurarea stabilităţii preţurilor. Criza globală a evidenţiat însă noi sarcini pentru băncile centrale, stabilitatea financiară, în special. Stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară conduc la stabilitatea cursului de schimb. Aşadar, Banca Naţională apără stabilitatea preţurilor, stabilitatea financiară şi stabilitatea cursului de schimb.
În ce priveşte stabilitatea preţurilor, ţinta noastră de inflaţie este de 2,5%, plus, minus 1%. Această ţintă a fost atinsă în anul 2017, a fost 3,3% şi va fi atinsă şi în anul 2018, când estimăm că inflaţia la sfârşitul anului va fi 3,5%, va fi atinsă şi în 2019, când estimăm că va fi 3%. BNR elaborează şi aplică politica monetară. Autorizează, reglementează şi supraveghează instituţiile de credit. Promovează şi monitorizează buna funcţionare a sistemelor de plăţi. Emite bancnote şi monede, administrează rezervele internaţionale, acţionează ca un împrumutător de ultimă instanţă, banca băncilor comerciale", a spus Voinea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News