Data publicării:

România, afectată de pesta porcină. Reguli pentru a evita răspândirea virusului

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: mali maeder - Pexels
Foto: mali maeder - Pexels

Campanie de informare a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - Prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în eforturile sale de a limita efectele evoluţiei Pestei Porcine Africane în România şi în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii acestei boli.

Această campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video adaptat la specificul sistemului de creştere a porcilor în România. Acest material informativ se adresează crescătorilor de porcine din gospodării, transportatorilor de animale, vânătorilor şi consumatorilor.

Pesta porcină africană reprezintă o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient până în prezent. Procentul de îmbolnăvire şi cel de mortalitate sunt foarte ridicate, iar pierderile economice sunt deosebit de mari, cauzate de costurile pentru eradicare, şi de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

Reamintim principalele reguli pentru a evita răspândirea virusului:

- Schimbaţi-vă hainele şi încălţămintea când intraţi în adăpostul porcilor;
- Nu hrăniţi animalele cu lături;
- Anunţaţi medicul veterinar despre orice suspicine de boală;
- Nu încurajaţi transportul ilegal de animale.
Afumarea, sărarea şi congelarea cărnii de porc nu distrug virusul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel