România, activare articolul 7. Timmermans, anunţ
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Timmermans
Timmermans
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat marţi, la Strasbourg, că nu există în prezent nicio discuţie privind activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României şi că procesul de cooperare din cadrul MCV dispune de toate instrumentele pentru o schimbare de succes. 

Întrebat despre posibilitatea activării articolului 7 din Tratat în cazul României, înaltul oficial al CE a infirmat că în prezent ar exista discuţii în acest sens. "Nu este nicio discuţie privind articolul 7 şi România. Niciuna. Avem un proces în cadrul MCV, haideţi să folosim acest proces. Este un proces de cooperare şi toate instrumentele sunt acolo pentru a avea o schimbare de succes şi a merge în direcţia cea bună", a spus Timmermans în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Strasbourg după publicarea raportului din cadrul MCV privind România şi Bulgaria. 

"Uitaţi-vă înapoi la ultimii zece ani. Au fost mai multe guverne de compoziţii diferite şi toate s-au blocat la foaia de parcurs. Sper cu adevărat că acest guvern va respecta foaia de parcurs şi apoi putem încheia. Nu avem nevoie de nicio altă procedură pentru asta. O putem face în cadrul MCV", a dat asigurări prim-vicepreşedintele CE. 

Discuţia despre activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României a apărut după ce Comisia Europeană a declanşat această procedură în cazul Poloniei în decembrie 2017, iar apoi Parlamentul European a activat art. 7 în cazul Ungariei în luna septembrie a.c., în urma unui vot în plenul reunit la Strasbourg. Procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel