România - SUA, parteneriat pentru modernizarea Centralei Nucleare Cernavodă. Gorghiu: Acord istoric
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Alina Gorghiu vine cu anunţul momentului din Parlament. 

"Am votat astăzi, la Senat, cameră decizională, acordul istoric încheiat între România și Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă!

Personajul-cheie din spatele acestei reușite a fost Președintele Iohannis, cel care a pus bazele acestui acord, în 2017, la întâlnirea cu Donald Trump de la Casa Albă.

Acordul este expresia concretă a importanței parteneriatului nostru strategic cu SUA și a angajamentului pentru securitate energetică în Europa.Este un proiect în valoare de 8 miliarde de euro, care va implementa cele mai înalte standarde de securitate energetică, va determina creștere economică și va crea numeroase locuri de muncă!Oferta energetică a țării noastre trebuie să includă o energie fiabilă fără emisii.

Este esențial să valorificăm acest obiectiv strategic!", transmite senatorul PNL Alina Gorghiu.

***

Lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă au fost finalizate iar sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional s-a realizat luni, 14 iunie, a anunţat Nuclearelectrica SA.

"SN Nuclearelectrica SA anunţă că lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă au fost finalizate, inclusiv cele efectuate pentru remedierea unor probleme identificate la sistemul electric, în partea clasică a centralei, care au condus la extinderea perioadei de oprire planificată cu o zi. Sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional s-a realizat în data de 14.06.2021", precizează compania printr-un comunicat remis luni AGERPRES.

Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată în data de 9 mai 2021, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 12.000 de activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel