Data actualizării:
Data publicării:

Români blocați în Afganistan, un singur român a putut fi extras din Kabul. Radu Tudor: Furtuna perfectă... Situație haotică

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Agerpres/ Talibani în Afganistan
foto Agerpres/ Talibani în Afganistan

Doar un român a putut fi extras din Afganistan cu avionul trimis de România, avion care urmează să se întoarcă să preia și ceilalți români în măsura în care se va reuși să fie aduși pe aeroportul din Kabul. 

”Din ce am văzut, de două ori, la fața locului, Afganistanul încă nu este o țară” a spus jurnalistul Radu Tudor, la Antena 3. El a adăugat că ”noi, de aici, din Europa civilizată, înțelegem mai greu ce înseamnă să nu poți folosi niciun atribut al unui stat cât de cât bine închegat. În momentul în care guvernul afgan și armata afgană au părăsit absolut toate posturile și nu pot oferi niciun fel de suport pentru trupele aliate, vă dați seama că noi trebuie să acționăm într-un mediu extrem de ostil, să purtăm negocieri bilaterale pentru a face o operațiune de extragere a cetățenilor români care nu au dorit până astăzi să revină în România”. 

”Cea mai dură operațiune de extragere a unor cetățeni români”

Radu Tudor a precizat că situația e complicată, aeroportul din Kabul fiind păzit acum de 3.000 de militari americani înarmați până-n dinți, care trebuie să asigure de la căi de rulare la turn de control. ”Aeronava militară românească se află într-o altă țară și-n momentul în care vom avea informația că cei 32 de români rămași în Kabul pot ajunge la aeroport, aeronava militară românească decolează în secunda doi din zona securizată în care se află, în maxim o oră e pe aeroportul din Kabul, preia românii și decolează imediat. Toate aceste lucruri înseamnă intervenții, controale de securitate, măsuri, aprobări din partea unor țări și instituții internaționale. E o operațiune foarte complicată și îndrăznesc să spun că e poate cea mai dură operațiune de extragere a unor cetățeni români în care a fost implicată țara noastră în ultimii zeci de ani” a punctat jurnalistul Antena 3. 

”Totul depinde de posibilitatea românilor de a ajunge pe aeroport, o parte dintre ei vor să muncească în continuare pentru instituțiile internaționale în care sunt angajați, o altă parte vor să ajungă pe aeroportul din Kabul dar nu reușesc în siguranță. Orașul Kabul e dominat de talibani și, dacă nu ai certitudinea că poți ajunge în viață pe aeroportul din Kabul, atunci, mai bine nu pleci, drept pentru care toate măsurile de securitate trebuie luate cu instituțiile la care lucrează, dar și cu cei care pot să intervină, eventual trupele americane. E furtuna perfectă... în momentul în care avem siguranța 100% că ei pleacă din locație și ajung la aeroport, atunci decolează și avionul. Altfel, nu există nicio estimare de timp, pentru că siguranța nu are termene. E o situație haotică” a conchis Radu Tudor.  ”Probabili talibanii au în spate actori statali care-i sprijină” a opinat, într-o altă intervenție, Radu Tudor, la Antena 3. 

15 români doresc evacuarea, 18 români doresc să-și continue activitatea în instituțiile internaționale în care activează.

Florin Cîțu: Încercăm acum să vedem cum îi aducem la aeroport

”Azi dimineaţă am vorbit cu domnul general Ciucă, este adevărat, aeronava a ajuns în Kabul, o singură persoană a ajuns la aeronavă, s-a întors aeronava la Islamabad, 14 persoane nu ajunseseră, se întoarce aeronava în Kabul să-i ia şi pe ceilalţi. Asta încercăm acum să vedem cum îi aducem la aeroport, aeronava a rămas la Islamabad şi se va întoarce şi după celelalte persoane. Avem cereri şi de la alte ţări pentru a aduce în România", a declarat Florin Cîţu. 

MAE: Condiții de securitate dificile și periculoase în Kabul

”Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex.” a anunțat MAE. Vezi mai mult aici

400 de afgani care au lucrat pentru UE, extrași împreună cu familiile lor. Încă 300 așteaptă salvarea

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a calificat ultimele evoluţii din Afganistan drept "o catastrofă şi un coşmar" şi a declarat că serviciile de informaţii au eşuat în a anticipa revenirea talibanilor la putere în această ţară, informează Reuters.

Josep Borrell a precizat că circa 400 de afgani care au lucrat pentru UE, însoţiţi de familiile lor, au fost evacuaţi spre Europa, dar că mai mult de 300 încearcă încă să ajungă pe aeroportul din Kabul.

Potrivit lui Josep Borrell, este o ”datorie morală” a UE să salveze cât mai mulţi dintre afganii care au lucrat pentru birourile sale din Afganistan, dar că nu este posibil ca toţi aceştia să fie evacuaţi, notează Agerpres. 

Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au colaborat cu forţele străine.

Nu există modalitate sigură ca sportivii afgani să ajungă la Tokyo

Preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional (IPC), Andrew Parsons, a declarat joi că organizaţia sa nu are mijloacele necesare pentru a aduce în siguranţă sportivi din Afganistan la Tokyo, pentru a concura la Jocurile Paralimpice, după ce talibanii au preluat controlul în această ţară, informează agenţia Kyodo.

Într-o conferinţă de presă susţinută în capitala Japoniei, Parsons a declarat că IPC a fost în contact cu Comitetul paralimpic naţional din Afganistan şi cu şeful de misiune, care a solicitat sprijin din partea organizatorilor Jocurilor care vor debuta săptămâna viitoare. 

”Evaluăm situaţia şi până în prezent considerăm că în acest moment nu avem o modalitate de a aduce sportivii afgani la Tokyo într-un mod sigur pentru ei, într-un mod care să le păstreze siguranţa”, a spus Parsons, conform Agerpres. 


”Credem că este momentul să ne concentrăm asupra lor ca fiinţe umane şi vrem să garantăm că sunt în siguranţă. Ar fi expuşi unui risc mai mare dacă am încerca să-i aducem să concureze la Tokyo”, a adăugat conducătorul IPC.

12 oameni uciși lângă aeroportul din Kabul. Talibanii cer afganilor să se întoarcă acasă

În total 12 oameni au fost ucişi pe şi lângă aeroportul din capitala afgană Kabul, potrivit talibanilor şi unor oficiali ai NATO, de când mişcarea talibană a cucerit oraşul, duminică, declanşând panică printre persoanele îngrijorate care încearcă să plece din Afganistan, informează joi Reuters, conform Agerpres. 

Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători.

”Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport”, a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea.

Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au colaborat cu forţele străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel