Roman Abramovici, considerat oligarhul lui Putin, sancționat dur de Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Foto: Captură video Sky News
Foto: Captură video Sky News
Miliardarul Roman Abramovici, considerat oligarhul lui Putin,  a fost sancționat de Marea Britanie.

Proprietarul  echipei Chelsea, Roman Abramovici, numit și ”oligarhul lui Putin” a fost sancționat de guvernul Marii Britanii ca parte a răspunsului țării la invazia Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

El este unul dintre cei șapte oligarhi care vor fi loviți cu noi sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor și interdicții de călătorie. Pe listă mai figurează miliardarii Igor Sechin și Oleg Deripaska, ambii văzuți ca aliați ai lui Vladimir Putin.

Premierul Boris Johnson a spus că „nu pot exista adăposturi sigure” pentru cei care au sprijinit invazia.

“Sancțiunile de astăzi sunt cel mai recent pas în sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean. Vom fi nemiloși în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a aliaților suverani”, a spus Johnson.

Chelsea nu mai poate vinde bilete pentru jocuri, magazinul său de marfă va fi închis și nu va putea cumpăra sau vinde jucători pe piața de transferuri. Guvernul britanic a spus că va emite o licență specială care să permită îndeplinirea programelor, personalului să fie plătit și deținătorilor de bilete existenți să participe la meciuri.

Guvernul Marii Britanii a fost presat să îl sancționeze pe Abramovici, care a spus că a luat „decizia dificilă” de a vinde Chelsea la începutul acestei luni. Abramovici, în vârstă de 55 de ani, ar avea legături strânse cu președintele rus, fiind numit chiar oligarhul lui Putin. El a negat acest lucru.

Ce avere are Abramovici

Guvernul spune că Abramovici, care are o avere netă estimată la 9,4 miliarde de lire sterline, este „unul dintre puținii oligarhi din anii 1990 care și-a menținut proeminența sub Putin”.

Se crede că deține o serie de proprietăți în Marea Britanie, inclusiv un conac cu 15 dormitoare la Kensington Palace Gardens din vestul Londrei, evaluat la peste 150 de milioane de lire sterline.

Noile sancțiuni îi vor îngheța lui Abramovici activele și vor fi  interzise ”tranzacțiile cu persoane fizice și întreprinderi din Regatul Unit”, a precizat Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii într-un comunicat. De asemenea, miliardarul nu va mai avea voie să intre în Marea Britanie.

Autoritatea de reglementare britanică suspendă listarea Evraz din cauza sancțiunilor împotriva lui Abramovici

Autoritatea britanică de reglementare a piețelor financiare (Financial Conduct Authority, FCA) a suspendat temporar listarea acțiunilor Evraz.

Aceasta este „pentru a proteja investitorii în așteptarea clarificării impactului sancțiunilor din Regatul Unit”, a declarat FCA într-o declarație publicată pe London Stock Exchange Disclosure Tape.

Abramovici deține 28,64% din Evraz. Anterior, omul de afaceri controla acest pachet prin Greenleas International Holdings, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, din februarie a acestui an, acțiunile îi aparțin direct, scrie Interfax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel