Romalimenta: Introducerea de suprataxe în industria alimentară va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Introducerea de suprataxe în industria alimentară, la nici patru ani de la mult-aşteptata reducere a TVA la alimente, este ilogică şi va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei, în special a acelor categorii sociale cu venituri medii şi mici, consideră Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară - Romalimenta.

'La nici patru ani de la mult-aşteptata reducere a TVA la alimente, introducerea de supra-taxe în industria alimentară este ilogică şi va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei, în special a acelor categorii sociale cu venituri medii şi mici. Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii şi industriei alimentare româneşti şi va duce la scăderi considerabile ale impozitelor şi contribuţiilor producătorilor afectaţi la bugetul de stat, ca şi ale celor din sectoarele cu care aceştia au relaţii economice (furnizori, distribuitori etc.), precum şi la diminuarea producţiei şi implicit reducerea numărului de locuri de muncă', se arată într-un comunicat al Romalimenta.

Totodată, organizaţia menţionează că o taxă suplimentară impune costuri administrative adiţionale, atât pentru guvern, cât şi pentru mediul de afaceri. Potrivit patronatului de profil, suprataxarea unor alimente este în detrimentul populaţiei şi are efecte economice şi sociale negative. 'Orice măsură menită să afecteze accesul la alimente, care nu este fundamentată ştiinţific, este discriminatorie prin definiţie. Introducerea unei taxe pentru anumite categorii de alimente nu are ca efect îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, stimularea unei alimentaţii echilibrate ca urmare a acestei măsuri fiind total ineficientă, aşa cum s-a demonstrat în ţările care au aplicat taxe similare. Impunerea unei taxe pe alimente este incorectă pentru că ea penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viaţă şi obiceiurile de consum alimentar.'

'În contextul programului guvernamental actual, impunerea de noi taxe este total inoportună, această măsură având un impact negativ asupra creşterii economice planificate', subliniază sursa citată. Astfel, Romalimenta aminteşte că existenţa unor taxe similare în câteva state ale lumii nu este în sine o probă că acest mecanism funcţionează, de multe ori impactul negativ fiind trecut sub tăcere. 'Fără excepţie, guvernele în cauză au motivat suprataxarea exclusiv pe nobile raţiuni ale protecţiei sănătăţii consumatorilor (cărora statul crede că trebuie să le dicteze ce să mănânce), cu atât mai mult cu cât fondurile colectate sunt destinate sistemului medical. La fel şi acum. În realitate, nobleţea guvernamentală ascundea stângaci lăcomia şi incompetenţa unei administraţii lipsită de viziune, incapabilă de a gestiona un buget şi de a propune politici publice care să rezolve cauzele şi nu simptomele. Sperăm că nu şi acum', se mai arată în comunicat.

În context, Romalimenta arată că pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos este eficientă informarea corectă a consumatorilor, inclusiv prin programe educaţionale, nu taxarea suplimentară a unor alimente. Potrivit unor surse oficiale, Guvernul va lua în discuţie în şedinţa de luni o Ordonanţă de Urgenţă cu o serie de măsuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizând introducerea unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.

Astfel, la propunerea Ministerului Sănătăţii se are în vedere introducerea sub formă de acciză nearmonizată a unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr de cel puţin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs. Acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml şi de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame/100 ml şi va fi datorată de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel