Data actualizării:
Data publicării:

România - invitat special la Festivalul de scurt metraje Akbank

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul susține participarea României la Festivalul Internațional de filme de scurt metraj Akbank . Se apropie ediția cu numărul 13 și, în urma invitației primite din partea organizatorilor, țara noastră participă cu două filme, care vor fi urmărite în cadrul unei secțiuni speciale, din afara competiției.

Scurt metrajele românești solicitate de organizatorii Festivalului Akbank, de la Istanbul, sunt O faptă bună, regia Andrei Gruzsnikzki și Plan B, regia Simona Sava.

Festivalul Internațional de filme de scurt metraj se desfășoară timp de 10 zile, în perioada 13– 23 martie 2017 și va avea loc la Akbank Sanat - Centrul Cultural al uneia dintre cele mai importante și puternice bănci din Republica Turcia. În cei 12 de ani de festival de până acum, festivalul i-a avut invitați pe o parte dintre cei mai cunoscuți și buni regizori și producători de film autohtoni, cum sunt Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Zeynep Ozbatur, în calitate de membri ai jurilului, ca profesori în cadrul masterclass urilor sau invitați în cadrul panelurilor. În 2017 intră în competiție peste 100 de producții selecționate din 37 de tări.

O faptă bună, în regia lui Andrei Gruzsnikzki prezintă un cuplu care încearcă să salveze un câine vagabond urmărit de o mașină. O anumită înțelegere socială a ceea ce este bun, un anumit model de responsabilitate socială, îi determină să ia câinele de pe stradă și să îl ducă la o clinică privată. Însă, câinele este grav lovit și nu poate fi salvat. Cu toate acestea, cei doi salvatori se implică și mai departe atunci când vine vorba de eutanasierea patrupedului, conform legii. Întrebarea care se ivește este: cât de departe putem persista în a face bine, odată ce am început?

Plan B în regia Simonei Sava este un film despre o relație și un copil care trec prin grele încercări pentru a putea merge mai departe. Un cuplu căsătorit și fata lor, în vârstă de 7 ani, se întorc dintr-o excursie de la schi. Relația părinților este destul de tensionată și nu e prima dată când Miruna este martor la cearta lor. În inocența ei, fetița încearcă să repare lucrurile, dar regulile jocului ei nu funcționează și în viața reală.

ICR Istanbul susține prezența României în cadrul acestui festival extrem de important în lumea cinematografiei nu numai prin prezentarea filmelor în festival, ci și prin prezența unuia dintre regizorii celor două producții. Astfel, Andrei Gruzsnikzki, cel care semnează scurt metrajul O faptă bună, va participa la o serie de Q&A în cadrul Festivalului de scurt metraj Akbank în data de 19 martie 2017, de la ora 16.00 și va avea programate câteva întâlniri cu regizori de scurt metraje sau actori din alte țări prezenți la eveniment. Unul dintre punctele proritare vizate de reprezentanța ICR Istanbul este promovarea și familiarizarea publicului local cu producții românești de mare succes. Într-un astfel de festival de amploare, desfășurat la Istanbul, impactul filmelor produse de tineri aflați la început de drum poate cântări enorm în evoluția lor. Producătorii și regizorii români pot intra în legătură cu piața internațională de gen, pot lega noi colaborări sau să își prezinte cele mai noi producții într-un festival dedicat lor.

Cinematografia românească, bine cunoscută pentru rezultate foarte bune, recunoaștere prin premii internaționale, poate fi încă o dată prezentă și prezentată într-un cadru și context internaționale.

De asemenea, numele ICR Istanbul își sporește vizibilitatea pe plan local, alături de alte centre culturale europene și, mai ales, operatori culturali locali, din domeniul cinematografiei. – transmite ICR Istanbul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel