Roland-Garros 2023. Djokovic, criticat de ministrul francez al Sportului după mesajul ''Kosovo este inima Serbiei''
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Novak Djokovic
Novak Djokovic
Tenismanul sârb Novak Djokovic a fost criticat de Amelie Oudea-Castera, ministrul francez al Sportului, după mesajul politic referitor la tensiunile din Kosovo.  

Oudea-Castera, care a ocupat și poziția de directoare a Federaţiei Franceze de Tenis (FFT), în trecut, a indicat că mesajul respectiv este unul "militant", "foarte politic" şi "nu este potrivit" pentru un astfel de eveniment sportiv.

"Când transmitem mesaje care sunt pentru apărarea drepturilor omului, mesaje care reunesc oamenii în jurul valorilor universale, un sportiv este liber să facă acest lucru", a spus ea. Dar când vine vorba de un mesaj "militant, foarte politic", precum cel al jucătorului sârb, "asta nu trebuie să se repete.

Amintim că, după meciul său câştigat luni în faţa americanului Aleksandar Kovacevic, cu 6-3, 6-3, 7-6 (7/1), Novak Djokovic, înarmat cu un marker, a scris câteva cuvinte cu litere chirilice pe o cameră de televiziune aflată la marginea terenului Philippe-Chatrier: "Kosovo este inima Serbiei! Opriţi violenţa", scrie Agerpres.

Federaţia franceză de tenis (FFT), care organizează turneul de la Roland Garros, a declarat pentru Reuters că 'nu există reguli oficiale de Grand Slam cu privire la ceea ce jucătorii pot sau nu pot spune.

FFT nu va face nicio declaraţie şi nu va lua nicio poziţie în această chestiune'. Reuters precizează că Novak Djokovic şi-a apărat tatăl la Australian Open în ianuarie, când a apărut un videoclip în care acesta poza alături de nişte fani ţinând steaguri ruseşti în plin război declanşat de Rusia în Ucraina.

Potrivit AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai forţei internaţionale conduse de NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi, luni, în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Serbia raportând zeci de răniţi printre protestatari.

În ultimele zile, au existat noi tensiuni în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din 4 oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea primarilor albanezi, cu o participare de mai puţin de 3,5%. Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de UE şi SUA au fost ignorate. 

Un alt incident a avut loc la turneu după ce  ucraineanca Marta Kostiuk nu a salutat-o pe belarusa Arina Sabalenka după meciul lor, atrăgându-şi fluierături din partea publicului.

"Ceea ce se întâmplă cu ucrainenii şi ucrainencele în circuit este atât de dureros, atât de dificil", a subliniat demnitarul francez. "Putem înţelege, chiar dacă am dori să existe întotdeauna fair-play până la strângerea mâinii de la final, există o durere pe care o respect", a adăugat Oudea-Castera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel