Rocadă în Guvern după demisia lui Dîncu? NU este ”orice posibil în politică”: Solicitarea de urgență a PNL- surse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale, mulțumindu-i premierului Nicolae Ciucă și acuzând divergențele cu președintele Klaus Iohannis. 

Imediat, în spațiul public au apărut reacții, dar și scenarii. 

”Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei” scrie în demisia lui Vasile Dîncu de la Ministerul Apărării Naționale. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost primul care a reacționat, precizând, printre altele: ”Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”. 

Guvernul a anunțat: ”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia d-lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării. Vom reveni cu detalii privind asigurarea interimatului”. 

Ulterior, în fața presei, președintele social-democraților nu a exclus, întrebat fiind, posibilitatea ca Partidul Social Democrat să renunţe la funcţia de ministru al Apărării Naţionale în favoarea PNL: ”Este posibil orice în politică. (...) Haideţi să nu intrăm într-o zonă de supoziţii. Eu am spus că este posibil orice, se poate negocia. Întotdeauna când există o coaliţie avem şi astfel de dialoguri”. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu nu a vrut să discute despre eventuale nume din PSD care ar putea să preia portofoliul de la Apărare, dar a spus că din profilul candidaţilor ar trebui să existe condiţia ca aceştia să fi făcut armata. ”Câţiva ani mai avem de unde alege dintre cei care au făcut armata”, a spus el, conform sursei citate. 

Însă, informațiile DCNews din PNL sunt că liberalii au cerut cât mai repede o nominalizare a PSD pentru noul ministru al Apărării. Astfel, se pare că n-ar fi nimic de negociat legat de acest subiect în coaliția de guvernare. Sursele liberale exclud varianta unor rocade în Guvern. 

Demisia lui Vasile Dîncu, de altfel, nu este văzută atât de gravă din PNL. Purtătorul de cuvânt al liberalilor spunea, cu alte cuvinte, într-o intervenție televizată, că Apărarea României nu stă într-un om și că, din fericire, avem structuri atât de bine puse la punct încât pot funcționa indiferent de numele din vârf. 

Citește aici: Prima reacție din PNL la demisia lui Dîncu de la Apărare: Sistemul de securitate înseamnă mai mult decât persoana unui ministru

Între timp, de la Administrația Prezidențială a venit un singur mesaj: agenda președintelui pentru ziua următoare. ”Coincidența” face ca Vasile Dîncu să-și fi dat demisia înainte de Ziua Armatei Române și de ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. 

Iată programul din 25 octombrie 2022 al președintelui Klaus Iohannis: 

10:00 Participare la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Armatei României

Monumentul ”Mormântul Ostașului Necunoscut” - Parcul Carol I, București

14:00 Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Palatul Cotroceni

După demisia lui Vasile Dîncu de la Apărare, a apărut și primul nume posibil: Angel Tîlvăr ar urma să preia funcția de conducere de la Ministerul Apărării Naționale. 

Până la această oră, premierul Nicolae Ciucă a transmis Administraţiei Prezidenţiale documentele referitoare la demisia lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării Naţionale şi prin care el preia interimatul la acest minister, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel