ROBOR 3 luni, rata dobânzii, a scăzut
ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, era miercuri pe piaţa interbancară la nivelul de 1,79% la trei luni, faţă de 1,8%, marţi şi în comparaţie cu 0,87%, la începutul anului, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Indicele ROBOR la 6 luni a ajuns, luni, la 1,87% pe an, de la 1,89% marţi.
Colectarea mai bună a impozitelor a dus la scăderea lichidităţilor din sistemul bancar, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare cu privire la evoluţia ROBOR.
"Sunt factori autonomi de evoluţie ai lichidităţii în piaţă. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele şi sunt apoi plătite de către populaţie şi agenţi economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 şi 30 ale lunii. Atunci banii firmelor şi populaţiei care există în bănci sunt absorbiţi şi merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Naţională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Naţională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piaţă....Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanţă mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi aşteptat. Nu ştiu dacă dânşii s-au aşteptat la acest lucru şi atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate", a spus Isărescu.
De asemenea, acesta a afirmat că au existat presiuni pe cursul de schimb, menţionând că acestea au venit din partea mişcărilor nerezidenţilor.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News