Robert Rekkers: Folosiți banii în 2018 pentru a cumpăra TERENURI AGRICOLE
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN, a precizat că alocă 1,5 miliarde pentru finanțarea fermierilor, în special pentru investiția în terenuri agricole. 

”Avem pentru 2018 circa 1,5 miliarde de lei, bani pentru plasamente. Sunt plafoane de creditare negarantate pre-aprobate de 420 de milioane de lei, limite pentru motorină de 300 de lei pe hectar, 500 de lei pe hectar pentru achiziţia de îngrăşăminte şi cash discount cu dobânda 0%. Putem acorda credite la 5, 7 sau 10 ani pentru achiziţia de terenuri agricole şi preluarea altor ferme. Investiţia în terenuri rămâne cea mai populară şi cea mai bună destinaţie pentru profitul realizat în agricultură. Folosiţi banii şi în acest an pentru a cumpăra terenuri agricole!”, a declarat, miercuri, Robert Rekkers, la Conferinţa Anuală Agricover ”Tendinţe şi inovaţie în agricultură”. 

În acest context, directorul general al instituţiei financiare nebancare a afirmat că România înregistrează un grad scăzut al asigurărilor pentru culturi, doar 22%, respectiv două milioane de hectare, fiind asigurate din nouă milioane de hectare arabile, în timp ce în Olanda, Franţa sau Germania suprafaţa asigurată se ridică la 90%.

"Asiguraţi-vă terenurile! Cred că are sens şi noi putem să vă ajutăm", le-a transmis fermierilor Robert Rekkers.

Acesta a precizat că în 2017 au fost tranzacţionate în România peste 100.000 de hectare de terenuri agricole, iar Agricover Credit IFN a finanţat achiziţii de terenuri pentru 15.000 de hectare.

În ceea ce priveşte preţul terenurilor agricole în România, şeful Agricover Credit IFN susţine că studiile realizate la nivelul instituţiei arată că în ultimii cinci ani acesta s-a dublat sau chiar triplat în unele zone şi va mai cunoaşte o creştere până în anul 2020.

Prețurile pe hectar

Cifrele arată că tranzacţiile cu terenuri în zonele Ialomiţa şi Călăraşi s-au realizat la preţuri între 5.000 şi 10.000 de euro/hectar, în timp ce în Iaşi au ajuns şi la 7.000 de euro pe hectar. Terenurile devin tot mai valoroase şi în Dobrogea, unde au fost tranzacţii între 4.000 şi 8.000 de euro/hectar, iar în Banat între 6.000 şi 8.500 de euro/hectar.

Prețuri în alte țări

În ţările din jur, respectiv în Bulgaria, preţul terenurilor arabile se situează între 4.000 şi 8.000 de euro/hectar, iar în Ungaria între 6.000 şi 11.000 euro/hectar, în timp ce în Franţa tranzacţiile se fac cu preţuri între 8.000 şi 25.000 de euro/hectar. În Germania şi Olanda, preţurile terenurilor sunt mult mai ridicate, respectiv între 25.000 şi 60.000 euro/hectar.

Potrivit sursei citate, elementele care determină creşterea de preţ în România se referă la gradul mare de fragmentare a terenurilor, dar şi la faptul că un fermier deţine în proprietate, în medie, doar 10-15% din terenul lucrat, restul fiind arendă.

[citeste si]

Agricover Credit IFN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel