Robert Negoiță, către liceeni: Vă invit să vă implicați în politică. Acum e mare nevoie de voi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Zeci de tineri din Sectorul 3 au dezbătut problemele comunității cu primarul Robert Negoiță, arhitectul șef Robert Bașca dar și cu reprezentanți ai Consiliului Local al Sectorului 3, la ultima întâlnire din cadrul unui proiect finanțat de autoritatea locală, implementat de Asociația Țara Tinerilor Uniți și intitulat Vocea Tinerilor din Sectorul 3. 

Întâlnirea între reprezentații primăriei, consiliului local și cei 70 de tineri selectați din liceele Al. Ioan Cuza, Elie Radu și Theodor Pallady , s-a desfășurat vineri în sala mare a școlii gimnaziale de arte nr.5. În prima parte a evenimentului, elevii au putut afla atribuțiile fiecărei direcții ale Primăriei Sectorului 3, apoi au primit intrat în dezbatere cu arhitectul șef al sectorului Robert Bașca care le-a explicat care este relația corectă a cetățeanului cu primăria în materie de construcții civile. "Orice modificare de structură a locuinței voastre trebuie să aibă autorizație. Așa este legal și normal să se întâmple", le-a spus Bașca.

(w670)

Robert Negoiță, tir de întrebări de la elevi

Următorul invitat a fost primarul sectorului 3, Robert Negoiță, care a prezentat pe scurt atribuțiile primarului de sector în comparație cu cele ale primarului general și a invitat tinerii prezenți la dezbatere. Elevii l-au întrebat pe primar despre modul în care se atribuie bursele de merit și i-au cerut să construiască mai multe săli de sport. Primarul le-a răspuns la toate întrebările și la final, impresionat de gradul de implicare a unor elevi le-a dat un sfat. "Vă invit pe câți mai mulți dintre voi să veniți în politică. Acum este poate cea mai mare nevoie de tineri implicați așa cum sunteți voi. Scena politică trebuie reîmprospătată dar asta nu se poate face dacă voi nu vă implicați în politică", le-a spus primarul celor prezenți la dezbatere.

(w670)

Joaca de-a consilierii locali

Partea a doua, cel mai apreciat moment al întâlnirii a fost jocul democratic în care tinerii ghidați de consilieri locali ai sectorului 3, Inocențiu Voinea, Alexandru Dobere și Narcisa Gutium, au simulat alegerea, constituirea și funcționarea unui consiliu local. 

În prima fază, elevii au aflat de la consilierii locali prezenți informații despre modul în care este împărțit spectrul politic, respectiv principiile de dreapta, de stânga și cele centriste. Apoi au fost invitați să își aleagă o culoare, portocaliu pentru dreapta, albastru pentru centru și siclam pentru stânga și, în funcție de opțiune, au primit buline adezive. O parte dintre elevi au rămas neutri și au constituit grupul cetățenilor. Grupurile au dezbătut apoi ce ar fi mai oportun să facă pentru oraș și prezentat cetățenilor planurile lor precum și lista de candidați pentru consiliul local. După momentul foarte aplaudat, în care fiecare grup a prezentat cetățenilor planurile pentru oraș, toată lumea a fost invitată să voteze. A venit apoi și rezultatul alegerilor și în funcție de procentele obținute, tinerii "consilieri locali" s-au așezat la masa "consiliului" și au dezbătut, aprobat sau respins proiectele venite din partea grupului cetățenilor. Astfel, toți elevii prezenți au putut experimenta ceea ce înseamnă delegarea responsabilității către aleși, importanța implicării în procesul electiv și participarea activă, post-scrutin, în viața publică a comunității.

(w670)

"Este un proiect anti-ignoranță"

Ideea proiectului a fost apreciată de consilierii locali prezenți. "Contactul cu tinerii reprezintă de fapt un contact cu viitorul. Am fost surprins de gradul ridicat de implicare al acestora", ne-a spus consilierul local Alexandru Dobre. "Aici tinerii au învățat ceea ce școala nu le spune dar le cere mai târziu societatea. Este un proiect anti-ignoranță", a spus consilierul local Inocențiu Voinea. "Cred că liceenii au realizat ce înseamnă dezbaterea prin argumente și că ceea ce se întâmplă acum pe scena politică românească este de fapt calea greșită", a declarat consilerul local Narcisa Gutium. "Intenționăm ca acest proiect să îl extindem la nivel național. Ar fi păcat ca tinerii din restul țarii să nu beneficieze de informații relevante pentru viitorul lor ca cetațeni", a declarat managerul de proiect Teodora Vasilică.

(w670)

Consiliul Local al Tinerilor, prima sesiune de discuții

Asociația Țara Tinerilor Uniți (ATTU), în parteneriat cu Consilul Local al Sectorului 3, a înființat Consiliul local al Tinerilor din Sectorul 3, o entitate cu rol consultativ. Consiliul este compus din tineri care s-au remarcat prin implicare în proiectul "Tinerii în dialog cu autoritățile publice locale ale sectorului 3", finanțat de Erasmus + și implementat de ATTU. Pe 2 decembrie, tinerii "consilieri" au avut o primă discuție cu aleșii locali Liviu Mălureanu, Iuliana Văduva și Elena Tudor, în care au stabilit rolurile fiecărui membru. La următoarea întâlnire, ce va avea loc în ianuarie, fiecare elev va trebuie să se prezinte cu câte o idee aplicabilă pentru comunitatea sectorului 3. Ideile vor fi dezbătute și cele mai bune se vor transforma în proiecte de hotărâre ce vor fi supuse votului consilului local al sectorului 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel