Data actualizării:
Data publicării:

Robert Fico: Un lider controversat în politica slovacă - viziuni pro-ruse, fost membru al partidului comunist și împotriva măștilor

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost raportat într-o stare critică după ce a fost împușcat miercuri. Fico, care a preluat puterea pentru a patra oară în octombrie anul trecut, a îndreptat politica externă a țării spre vederi mai pro-ruse, scrie Reuters.

În timpul unei cariere de trei decenii, Fico, în vârstă de 59 de ani, a navigat abil între curentele pro-europene și pozițiile naționaliste anti-Bruxelles și anti-americane, arătând o dispoziție de a-și schimba direcția în funcție de opinia publică sau de realitățile politice schimbătoare. În ultimii patru ani, Fico a adoptat poziții mai extreme, inclusiv critici stridente la adresa aliaților occidentali, promisiuni de a opri sprijinul militar pentru Kiev, opoziția față de sancțiunile împotriva Rusiei și amenințări de a bloca orice invitație viitoare a Ucrainei în NATO.

Coaliția sa a oprit livrările oficiale de arme ale Slovaciei către Ucraina și a vorbit despre influența occidentală în război, pe care a descris-o ca fiind responsabilă pentru uciderea reciprocă a națiunilor slave. De-a lungul carierei sale, Fico a rămas constant în promisiunile sale de a proteja standardele de viață ale celor lăsați în urmă într-o țară unde condițiile pentru mulți evoluează lent spre nivelul Europei de Vest și unde mulți păstrează amintiri relativ pozitive despre perioada comunistă.

"Fico este un tehnician al puterii, de departe cel mai bun din Slovacia. Nu are un echivalent în momentul de față," a spus sociologul Michal Vasecka, de la Institutul de Politici din Bratislava. "Fico urmărește întotdeauna sondajele de opinie, înțelege ce se întâmplă" în societate. Campania sa de "Nici măcar un glonț" pentru Ucraina a atras votanții din națiunea de 5,5 milioane, unde doar o minoritate în țara membră NATO consideră că Rusia este de vină pentru războiul din Ucraina.

Fico, pe care analiștii îl consideră inspirat de Viktor Orban al Ungariei, a spus că are interesele Slovaciei la inimă și vrea ca războiul să se termine. Aliații occidentali și Ucraina susțin că oprirea ajutorului militar pentru Kiev ar ajuta doar Rusia. "Îl vedem pe Viktor Orban ca pe unul dintre acei politicieni europeni care nu se tem să apere deschis interesele Ungariei și ale poporului maghiar," a declarat Fico pentru Reuters în răspunsuri trimise prin e-mail anul trecut. "El le pune pe primul loc. Și acesta ar trebui să fie rolul unui politician ales, să aibă grijă de interesele votanților săi și ale țării sale."

Născut într-o familie de muncitori, Fico a absolvit cu o diplomă în drept în 1986 și s-a alăturat partidului comunist aflat atunci la putere. După căderea regimului comunist în 1989, a lucrat ca avocat guvernamental, a câștigat un loc în parlament sub numele reformat al partidului comunist și a reprezentat Slovacia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Fico conduce partidul SMER-Social Democrație din 1999, după ce l-a înființat pentru a se opune cabinetului de centru-dreapta reformist. Nemulțumirea față de reformele economice liberale i-a adus prima victorie electorală în 2006. Dar a menținut țara pe drumul adoptării euro în 2009, în ciuda formării unui guvern cu naționaliști. Al doilea său cabinet a fost câștigat după ce o altă coaliție de centru-dreapta s-a destrămat doi ani mai târziu, iar o atitudine dură împotriva migranților l-a ajutat să câștige realegerea în 2016. După acea victorie, a declarat că dorește ca Slovacia să facă parte din nucleul UE, alături de Franța și Germania.

Norocul politic al lui Fico a început să pălească în 2018, când jurnalistul Jan Kuciak, care investiga corupția la nivel înalt, și logodnica sa Martina Kusnirova au fost uciși de un asasin plătit. Acest fapt a alimentat proteste masive împotriva corupției, iar Fico a fost forțat să demisioneze. SMER a pierdut puterea în alegerile din 2020 în fața unor partide care promiteau să combată corupția, iar partidul său s-a scindat.

Cu sondaje sub 10%, Fico a încercat să abordeze temerile alegătorilor în timpul pandemiei de coronavirus, criticând măsurile guvernamentale de sănătate. "A devenit cel mai proeminent reprezentant politic al unei mișcări împotriva măștilor sau vaccinării," a spus analistul politic Grigorij Meseznikov. În același timp, a exploatat nemulțumirea față de certurile din guvernul de la putere și a ridicat îndoieli privind cursul pro-occidental al acestuia, rezonând cu narațiunile pro-ruse de pe rețelele sociale care s-au răspândit în Slovacia.

Fico a respins, de asemenea, acuzațiile de corupție care au afectat partidul său pe parcursul carierei sale politice. A fost acuzat de conspirație criminală în 2022 pentru utilizarea informațiilor polițienești și fiscale împotriva adversarilor politici - acuzații pe care le-a negat și care au fost ulterior retrase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel