Robert Fico, premierul Slovaciei, împușcat. Bogdan Chirieac: Un eșec imens al serviciilor. Kremlinul va folosi acest eveniment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS/Radovan Stoklasa
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în timpul unei adunări, iar analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect.

Conform relatărilor din presă, premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost rănit prin împușcare și a fost transportat la spital. Incidentul a avut loc în orașul Handlová, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, în fața centrului cultural, a informat postul de televiziune de știri TA3. Un suspect a fost arestat, potrivit aceleași surse. Premierul are mai multe răni în piept și stomac, conform televiziunilor din Slovacia.

Analistul Bogdan Chirieac a comentat acest subiect în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN.

"Este extrem de grav un astfel de moment în UE, fără doar și poate"

"Este extrem de grav un astfel de moment în UE, fără doar și poate. Eu cred că lucrurile trebuie cumva căutate în pro-rusismul afișat Robert Fico. El a blocat și sprijinul Slovaciei pentru Ucraina. Cu siguranță, propaganda rusă va folosi la maximum acest eveniment nefericit, nedorit și neacceptat de lumea civilizată. Va fi folosit, probabil, în interesul justificării războiului purtat de Rusia în Ucraina. Aici trebuie să vedem despre ce este vorba. E opera unui nebun sau o organizație care a făcut asta. După cum stau lucrurile, cred că este mai degrabă vorba de un om cu probleme psihice", a spus Bogdan Chirieac.

În ce mod va specula Rusia acest eveniment?

Premierul Slovaciei spunea în mai multe declarații că Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriu Rusiei, ca mai apoi să fie posibil scenariul terminării războiului. 

"Va specula în sensul în care Robert Fico a fost eliminat de forțele anti-rusești, tocmai pentru că el era 'cavalerul dreptății, al uniunii și al adevărului'. Nu, nu era Robert Fico așa ceva. Era un accident al istoriei, ca să spun așa. Deci, propaganda rusă va intra la maximum în priză în acest moment. De altfel, momentul în sine este mai mult decât îngrijorător. În Europa nu mai suntem obișnuiți, de multe decenii, cu asasinatele politice. De la revoluția din 1989 nu s-a mai întâmplat asta", a explicat Bogdan Chirieac. 

O posibilă ipoteză despre cine era atacatorul

Am o informație, vă rog să o verificați, nu știu dacă este un fake news, se pare că este vorba despre un ucrainean cu probleme psihice. (....) Să așteptăm să vedem, să nu fie un fake news, dar este clar că deja a început războiul informațional. Este clar că acest lucru nu ar face bine relațiilor dintre Ucraina și Slovacia. Să sperăm că doar rănirea lui Fico va fi speculată de Rusia", a detaliat acesta.

Un eșec al serviciului de protecție și informații din Slovacia

"Este un eșec imens al serviciilor. În același timp, în mulțime, demnitarii sunt foarte greu de protejat. Acesta este adevărul. Mai ales în genul acesta de adunări. Nu era campanie electorală, ei au avut alegeri. Este foarte greu să aperi demnitarul în locuri deschise. Una este când îți vine președintele SUA și atunci ai 1000 de oameni care se pregătesc timp de câteva zile înainte de o apariție publică, acesta este adevărul, iar alta este în țări mai liniștite. Slovacia este o țară mai liniștită, ca majoritatea statelor europene, unde nu te aștepți la așa ceva. Totuși, gândiți-vă că un premier al României, oricine ar fi el, de câte ori nu s-a dus în diverse locuri cu o minimă protecție. Nu te aștepți să fie un nebun care are pistol la el. Mai ales, din ce am înțeles omul strângea mâini, era un centru cultural, se vedea cu alegătorii. Nu poți să-i verifici pe toți ce intră la manifestarea respectivă, ca și cum ar fi recepția la o ambasadă unde treci printr-un filtru de securitate. Poate că servicile de securitate din toată lumea occidentală își vor reanaliza procedurile după ce s-a întâmplat", a concluzionat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel