Data publicării:
Robert Cazanciuc, despre absorbția fondurilor UE: Nu toate suspiciunile sunt infracțiuni
Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a atras atenția, miercuri, la DC News Live , că, din păcate, în sistemul public, există tendința de a vedea infracțiuni privind absorbția fondurilor europene chiar și acolo unde ele nu există.
"Nu considerați că instituții ale statului își exprimă cu prea mare ușurință suspiciuni vizavi de utilizarea fondurilor europene și ca urmare încep anchetele, se blochează proiectele României?" l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în contextul în care țara noastră va pierde la sfârșitul anului 7 miliarde de euro fonduri europene.
"România poate să piardă și mai mult, dincolo de bani, poate să piardă încredere, dacă lăsăm să planeze suspiciuni asupra utilizării fondurilor europene. E adevărat că nu orice neregularitate înseamnă infracțiune. Uneori, funcționarii din diferite ministere văd peste tot numai săvârșirea de infracțiuni. Sunt anumite nereguli care ar putea fi clarificate în cadrul procedurilor de utilizare a fondurilor europene. (...)
Nu toate suspiciunile sunt infracțiuni, sunt neregularități, date din necunoaștere sau poate dintr-un hățiș normativ. La un moment dat, unii se încurcă în diverse proceduri. Avem, din păcate, uneori această tendință de a vedea infracțiunea oriunde, chiar și acolo unde nu este", a declarat ministrul Cazanciuc.
Ministrul Cazanciuc: Funcționarul public să fie riguros, nu generos
În acest context, Val Vâlcu a semnalat, totodată, că "funcționarul public din România, de teama de a nu fi sancționat că este prea generos cu cetățeanul, cu privatul, ia decizii defavorabile fie cetățeanului, fie firmelor, doar ca să nu fie acuzat ulterior că le-a favorizat. În felul acesta, dacă ajută cetățeanul sau ia o decizie în favoarea cetățeanului, riscă să fie controlat, suspicionat, eventual urmărit penal, iar dacă ia decizii dure care afectează viața firmelor, care distrug cetațeanul, nu pățește nimic".
În replică, ministrul Justiției a precizat că "funcționarul nu trebuie să fie generos, trebuie să fie riguros. Rigoarea nu înseamnă să blochezi lucrurile cu orice preț. Dacă noi nu pornim de la cauzele reale, nu vom găsi soluții reale.
[citeste si]
Cauza reală poate fi uneori frica, cum de asemenea o cauză reală poate fi lipsa de pregătire profesională sau neadecvarea unor oameni în anumite poziții. Neadecvarea profesională este una dintre cauzele importante pentru care lucrurile nu se mișcă așa cum ar trebui. Avem proceduri complicate de a angaja oameni, avem proceduri complicate de a-i schimba pe cei care se află în poziții neadecvate. Trebuie să spunem la un moment dat că unii oameni se află în poziții neadecvate și nu pot face față fișei postului. Nu este neapărat un reproș, pentru că avem un hățiș normativ care este complicat de înțeles. E nevoie de pregătire profesională la nivelul funcționarilor, nu se poate face peste noapte. În perioada asta termenele curg și riscăm, dar cred că dacă funcționarul își propune să fie riguros și nu generos, nu are de ce să-i fie teamă nici astăzi, nici peste 5 ani de zile", a conchis ministrul Cazanciuc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News