Data publicării:

Roaming gratuit în Uniunea Europeană

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Parlamentul European a aprobat reînnoirea roaming-ului fără costuri suplimentare
Parlamentul European a aprobat reînnoirea roaming-ului fără costuri suplimentare

Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns la un acord cu privire la noul regulament privind roamingul. Sistemul gratuit va fi în vigoare până în 2032.

Noul regulament va prelungi până în 2032 sistemul existent, care prevede că cetățenilor nu li se pot aplica taxe suplimentare pentru apelurile efectuate sau datele utilizate în timpul călătoriilor în interiorul UE, și va oferi, de asemenea, noi avantaje consumatorilor.

Cetățenii vor putea să efectueze apeluri, să transmită mesaje text și să utilizeze datele mobile atunci când călătoresc în interiorul UE fără costuri suplimentare și la același nivel de calitate ca în țara lor de origine.

Ei vor avea și un acces mai bun la comunicațiile de urgență, indiferent de locul în care se află în Europa și vor putea să primească informații clare referitoare la situația în care li s-ar putea percepe taxe suplimentare accidentale pentru un serviciu utilizat în roaming.

Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022. Roamingul gratuit a fost introdus în UE în 2017, precizează Mediafax.

Negociatorii au convenitsă extindă regulile și să adauge obligații pentru operatori de a garanta calitatea și viteza apelurilor, a trimite mesaje text și a utilizării datelor mobile în străinătate, notează Politico. Ei au impus, de asemenea, plafoane de preț asupra sumelor percepute reciproc de operatori pentru utilizarea rețelelor în străinătate, care vor fi plafonate la 2 EUR per gigabyte din 2022 și vor scădea progresiv la 1 EUR în 2027, potrivit unui comunicat al  Parlamentului European.

Membrii Parlamentului European au renunțat la cererea de a include interzicerea costurilor excesive pentru apelurile efectuate către numere din țara de origine către o altă țară membră a UE, cunoscute sub numele de apeluri intra-UE. Regulamentul privind serviciile de roaming vizează cele 27 de state membre UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu şi Marea Britanie, ţară care a încetat definitiv să aplice regulile europene de la 1 ianuarie.

Potrivit unui studiu realizat în februarie 2021, 33% dintre respondenții care au călătorit în străinătate au raportat o viteză mai mică a internetului mobil decât o obțin de obicei acasă, iar 28% au avut un standard de rețea mai scăzut în străinătate – rețea 3G în loc de 4G. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel