Roșia Montană, scandal. UDMR, reacție după anunțul lui Tudose
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
rosia montana inp
rosia montana inp
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că o retragere a dosarului candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO nu rezolvă problema, punctând că este bine ca patrimoniul respectiv să fie păstrat. 

"E o discuţie extrem de importantă şi sensibilă. România, anul trecut, Guvernul Cioloş a mai retras un dosar de la UNESCO în ultima fază, înainte de votul de la Adunarea Generală, deci nu ar fi o noutate. Fiindcă unii au spus că nu se poate retrage. (...) Nu neapărat retragerea dosarului rezolvă o problemă, cum nici înaintarea dosarului în ultima clipă nu cred că a fost un gest extrem de bine pregătit din partea Ministerului Culturii, fiindcă Ministerul Culturii a trimis, nu Guvernul. Dar e o discuţie mult mai serioasă decât să ne pronunţăm într-o singură propoziţie că e bine sau nu e bine. E bine să păstrăm acel patrimoniu, categoric. Acel patrimoniu mondial, unic, din acest punct de vedere eu cred că prima responsabilitate asta este. După aceea putem discuta restul", a declarat joi, la RFI, liderul UDMR. 

În opinia sa, România nu ar trebui să plătească despăgubiri către Gabriel Resources, compania canadiană care a dat ţara noastră în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington, cerând despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari. 

"Ar trebui văzut ce se va întâmpla cu acel proces, eu cred că România nu ar trebui să plătească nicio despăgubire. Şi trebuie văzut cum vom proteja patrimoniul construit şi arheologic de la Roşia Montană. Eu, când am fost ministru, am păstrat pe listă tot ce înseamnă patrimoniul protejat la Roşia Montană şi nu am fost de acord cu scoaterea de pe lista monumentelor istorice. Acest lucru a însemnat o protejare legală şi o protecţie legală, dar, sigur, lucrurile sunt extrem de complicate", a adăugat Kelemen Hunor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel